ABD'nin itirazlarına rağmen Türkiye operasyona girişir mi? TSK ABD ordusuyla karşı karşıya kalır mı? Böyle bir operasyon neye yarayabilir?
Gelişmeleri 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ yazarı Cahit Armağan Dilek ile konuştuk.
‘OPERASYONUN DAVUL ZURNA İLE BİLDİRİLMESİ ÇOK ANLAMSIZ'
Cahid Dilek'e göre Türkiye'nin Erdoğan'ın açıklamaları doğrultusunda harekat planları bulunsa da böylesi bir operasyona kalkışması kolay değil. Cumhurbaşkanı'nın açıklaması öncesinde sahada operasyona dair belirti bulunmadığını anımsatan Dilek, operasyonun davul-zurna ile duyurulmasının da anlamsızlığına dikkat çekti. Dilek, Erdoğan'ın çıkışlarını başka alanlarda ABD'nin verdiğgi sözleri tutmaması olasılığına yorup, mesaj verilmeye çalışıldığı değerlendirmesinde bulundu:
‘OPERASYON KARARIYLA TÜRKİYE İNİSİYATİFİNİ KAYBETTİ'
Türkiye'nin açıklamalarına karşılık ABD'nin bir uçuşa yasak bölge tesisi olasılığı bulunduğuna da dikkat çeken Dilek, Ankara'nın tutumunun aslında inisiyatif kaybı anlamına geldiği görüşünü dile getirdi:
‘ERDOĞAN YÖNETİMİNİN AKLINDA BİR SİYASİ HEDEF OLMADIĞI ORTADA'
ABD'nin Türkiye'nin operasyonu gerçekleştirmesine müsaade etmeyeceğini savunan Dilek'e göre, Türkiye'nin açıklamaları da birbirini tutmuyor. Bir gün Menbiç ertesi gün Fırat'ın doğusunun öne atıldığını belirten Dilek, Erdoğan'ın aklında bir siyasi hedef bulunmadığının ortaya serildiği görüşünü dile getirdi. Dilek ‘Türkiye'nin kapsamlı bir Suriye politikası olmadığı için hangi politikayı uygulayacağını bilemez hale getirildiğini' de ekledi:
‘AMERİKA, YPG'Yİ GÖRÜNMEZ HALE GETİRİYOR'
Buna karşılık Dilek'e göre ABD bölgede YPG'yi ‘görünmez hale getirme' politikası güdüyor. SDG içinde Arap unsurların sayısının artırılmasının bilinçli bir politika olduğunu anlatan Dilek, diğer yandan Menbiç'ten çekilme varmış gibi yapıldığını kaydetti. Dilek'e göre ABD kendisini Türkiye ile Suriye Kürtleri arasında arabulucu konuma getirmeye çalışıyor:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.