Eğer karar alınmasında üyelerin hepsinin onayı gerekiyorsa, muhtemel görüş ayrılıkları nedeniyle sonuç alınması kolay olmayacak. Eğer, birleşik ordunun kullanılması kararını özel bir yapı verecekse, bu durumda, bunun neden ‘kimsenin seçmediği bürokratlara' emanet edildiği sorusu ortaya çıkacak.
Makalenin yazarı, bunun dışında, birleşik ordunun Rusya gibi bir düşmanla savaşması durumunda, birliklerin havadan korunması, hava desteği, elektronik harp sistemleri ve çok daha fazlasına ihtiyaç duyacağına dikkat çekiyor. Günümüzde büyük ölçekli askeri operasyonların yapılması önemli ölçüde ABD'ye bağlı durumda. NATO'nun 2011 yılında Libya'ya askeri müdahalesi, Washington'un yakıt ikmali yapan uçakları, ‘akıllı bombalar' ve hava istihbaratı sağlaması sayesinde mümkün olabilmişti.
Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa'nın siber güvenliğin sağlanması da dahil, ABD, Çin ve Rusya'dan korunmak için kendi ordusunu kurması gerektiğini söylemişti. Macron'un önerisine Almanya Başbakanı Angela Merkel de destek vermişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Avrupa Birliği'nin komuta yapılarının yeni bir kopyasına gerek olmadığını ve özellikle de ABD olmadan Avrupa'nın savunmasının imkansız olduğunu belirtmişti.