'ABD VARLIĞININ AMACI SURİYE'NİN ULUSAL EGEMENLİĞİNİ ZAYIFLATMAK'
Rus diplomatın, ABD'nin eylemlerinin, Suriye'nin ulusal güvenliği ve ulusal çıkarlarına tehdit arz ettiği sözlerine yer verildiği yazıda, Rusya'nın bugüne kadar Suriye'deki ABD askeri varlığının giderek arttığına defalarca dikkat çektiği kaydedildi. Bunun askeri açıdan hiç bir haklılığının olmadığına vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi: "Suriye'nin kuzeyindeki ABD askeri birliklerinin çok özel bir görevi var: Teröristlere karşı mücadeleye engel olmak, Şam'daki merkez hükümetten bağımsız siyasi yapılar oluşturmak ve Suriye'nin ulusal egemenliğini zayıflatmak".
IŞİD'e karşı mücadele etmek ve bu Fırat'ın doğusundaki Kürt azınlığı desteklemek için kurulduğu iddia edilen bu yapıların, aslında artık tamamen ABD'nin siyasi ve askeri etkisinde olan özel anklav oluşturduğu kaydedildi.
'ABD MİSYONUNUN SAYISI ARTTIKÇA ARTTI'
Ferda gazetesi değerlendirmesine şöyle devam etti:
"ABD'li haftalık The New Yorker gazetesi, 2015 yılında, dönemin ABD Başkanı Barack Obama'nın Kürtlerin yaşadığı Suriye'nin kuzeyine 50 Amerikalı askeri danışmandan oluşan bir misyon gönderdiğini yazmıştı. Bu misyonun görevinin Kürtlerin IŞİD'e karşı mücadelesinde yardım etmek ve askeri eğitim vermek olduğunu belirten Obama'nın, o zamanlar defalarca sözüne sadık kalacağını ve burada bulunan askeri uzman ve danışmanlar dışında Suriye'ye asker göndermeyeceğini yinelediğini kaydetmişti. Obama o dönemlerde yaptığı açıklamalardan birinde, "Bu askeri bir misyondan başka bir şey olmayacak, bu askeri bir birlik değil, istisnai bir durumdur" demişti. Ancak, bilindiği gibi, ‘uzman misyonunun' sayısı önce 250'ye, sonra 500'e ve daha sonra 2 bine çıkarıldı. Şimdi de Amerikalı bu meşhur ‘misyonun' sayısı ikiye katlanmış bulunuyor. Üstelik ABD askerlerinin sayısındaki bu artış ne ABD Kongresi ne de BM tarafından onaylanmış değil. Bir zamanlar ‘küçük bir grup Amerikan askeri uzmanlarından oluşan misyon' geçen yıl tam teşekküllü bir askeri birliğe dönüştü. Bunun dışında, ABD, Suriye topraklarında dördü hava üssü olmak üzere, onlarca askeri üs kurdu. Suriye'de ABD'nin kontrolünde bulunan güçler, Fırat'ın doğusunda Hırvatistan büyüklüğünde bir alanı kontrol ediyor".
İran gazetesi, tüm bunların ABD'nin Suriye'yi yarı devletler oluşturmak için bir poligon olarak kullandığını gösterdiğini vurguladı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.