Rojin, saldırının askeri boyutu olmadığını düşündüğünü kaydetti.
'ÇÖZÜM SÜRECİNİN AKSAMASI MİLİTANLARIN ÇIKARINA'
Rusya Uluslararası Diplomasi Konseyi (RSMD) Program Koordinatörü Ruslan Mamedov, Suriye'deki çözüm sürecinin sekteye uğramasının militanların çıkarına olduğuna işaret etti.
"Teröristler, barışçıl çözüm sürecini bozmak için ellerinden geleni yapmak zorunda. Suriye hükümeti ve muhalefeti ile garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran, provokasyona gelmemeli ve itidali korumalı. Rusya ve Türkiye, burada aynı tarafta yer alıyor" diyen Mamedov, iki ülkenin öncelikli hedefinin sahada güvenliği sağlamak olduğunu ve farklı yaklaşımlarına rağmen ortak noktada buluşabileceğini vurguladı.
'11. ASTANA GÖRÜŞMELERİNDEN ÖNCE OLMASI DİKKAT ÇEKİCİ'
Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Ulusal Araştırma Üniversitesi kıdemli öğretim üyesi ve Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, Halep'teki kimyasal saldırının 11. Astana görüşmelerinden hemen önce gerçekleştirilmesine dikkat çekti.
'TÜRKİYE İDLİB'DE SON DERECE İYİ İŞ ÇIKARIYOR'
'TÜRK-RUS GÖRÜŞMELERİNİN ARTMASI RUSYA'NIN SÜRECİ HIZLANDIRMA ÇABASININ SONUCU'
Diğer taraftan Ruslan Mamedov, İdlib'deki durumun zorluğuna ve hassaslığına rağmen Rusya'nın Türkiye'nin Soçi mutabakatındaki yükümlülüklerini en kısa sürede yerine getirmeyi başaracağı görüşünde olduğunun altını çizdi.
İdlib'de ılımlı muhalifleri militanlardan ayırma işleminin henüz gerçekleşmediğine ve Hayat Tahrir el Şam'ın İdlib'in merkezini kontrol etmeyi sürdürdüğünü anlatan Mamedov, Rusya ve Türkiye'nin savunma ve dışişleri bakanlığı heyetleri arasındaki görüşmelerin son aylarda sıklaşmasının altında Rusya'nın süreci hızlandırma ve Türk tarafının dikkatini İdlib'de normalleşmenin önemine çekme arzusu yattığını vurguladı.
Terör yanlıları, 24 Kasım'da Halep'in Halidiye ve Zahra mahallelerine ve Nil caddesine klorin gazı yüklü havan mermileriyle saldırı düzenlemişti.
Çeviren: Fatih Kuduğ