Yapılan araştırmada, aralarında kalp pili, yapay kalça, kontraseptifler (Doğum kontrol hapı) ve meme implantların da bulunduğu hatalı tıbbi cihazların, yaralanmalara ve bazı durumlarda hastaların ölümüne neden olduğu belirtilirken, birçok hastanın da hatalı tıbbi cihazları vücutlarından çıkartabilmek adına yeniden bıçak altına yattığı aktarıldı.
Öte yandan hatalı tıbbi cihazların piyasaya sürülmeden önce hastalar üzerinde test edilmediğinin de ortaya çıktığı vurgulandı.
ABD'DE HATALI CİHAZLARDAN KAYNAKLI 5.4 MİLYON ŞİKAYET RAPOR EDİLDİ
Sadece İngiltere, uzmanların 2015 ile 2018 yılları arasında hatalı cihazlardan kaynaklı 62 bin ‘olumsuz vaka' rapor ettiği aktarıldı. Rapor edilen vakalardaki hastaların birçoğunun durumunun ciddi olduğu ve bin 4 kişinin ise hatalı tıbbi malzemeler ile uygulanan tedavi sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.
İngiltere ile kıyaslandığında ABD'de bu rakam oldukça korkutucu boyutlara çıkmakta, geçen 10 yılda, ABD Gıda ve İlaç Kurumu'nun (FDA) hatalı tıbbı cihazların neden olduğu çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle 5.4 milyon şikayet adet şikayet aldığı vurgulandı.
Yaklaşık değeri 400 milyar doları bulan ilaç ve tıbbi cihaz sektöründe yaşanan bu korkunç olayı, 36 ülkeden 59 medya kuruluşunda çalışan 252 gazeteci tarafından ortaya çıkarıldı.
The Guardian ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) koordinasyonunda BBC, Le Monde ve Süddeutsche Zeitung gibi önemli basın kuruluşlarının, hatalı tıbbi cihazlardan kaynaklanan sorunları ortaya çıkarmak için kurduğu ortak ağ sayesinde ulaşılabilen binlerce dokümanın incelenmesi ardından hazırlanan dosya sayesinde korkunç gerçek ortaya çıkarıldı.
'HATALI CİHAZLAR HAKKINDAKİ PROBLEMLER KAMUOYUNDAN SAKLANDI'
Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, cihazların piyasa çıkmadan ve sürüldükten sonra yapılan denetimlerin yeterliliği üzerindeki endişeleri arttırdığı vurgulandı.
Araştırmaya göre, bu tür medikal malzemelerin Avrupa'da hükümetler tarafından kontrol edilmemesi ve kayıt altına alınmamasın da bir diğer sorun olduğu aktarıldı.
Ayrıca, birçok ülkede cihazlar hakkındaki problemler, hastaların kendilerine tavsiye cihazlar hakkındaki prosedürleri araştırmasını zorlaştırmak adına gizli tutulduğu öne sürülüyor.
'DAHA ETKİLİ BİR DENETİME İHTİYAÇ VAR'
Alderson, "İlaçların aksine, klinik araştırma verileri veya merkezi olarak tutulan kanıtlar olmaksızın birçok cerrahi yenilikler ortaya çıkmaktadır. Bu durum, hastaların güvenliğine ve kamu güvenini riske atmaktadır" dedi.
Araştırmada, Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü'nün (BfArM) hangi tıbbi malzemelerin en fazla yaralanma ve ölüme sebebiyet verdiğini bildiği ancak hem enstitü hem de sağlık bakanlığının gizlilik nedeniyle firma ismi açıklamayı reddettiği belirtildi.