Raporda, G20 ülkeleri arasındaki yeni ithalat kısıtlayıcı tedbirlerin bir önceki döneme göre 6 kat artarak rekor seviyeye ulaştığı, bunun WTO'nun G20 ticaretini izlemeye başladığı 2012'den bu yana en yüksek oran olduğu vurgulandı.
'ULUSLARARASI TOPLUM İÇİN CİDDİ BİR ENDİŞE KAYNAĞI'
Azevedo, "WTO, durumu sakinleştirme çabalarını desteklemek için elinden geleni yapıyor ama çözüm bulmak için siyasi bir irade ve G20'den liderliğe gerek duyulacak." yorumunu paylaştı.
ABD İLE ÇİN ARASINDA 'TİCARET SAVAŞI'
Dünya ekonomisinin yüzde 85’ini, dünya ticaretinin de yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştiren G20 ülkeleri Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği'nden oluşuyor.
WTO, 1948'de yürürlüğe giren Gümrük ve Ticarette Genel Anlaşma’nın (GATT) devamı olarak 1995'de Cenevre'de kuruldu. 164 üyesi ile dünya ticaretinin yüzde 98'ini temsil eden WTO, ülkeler arasındaki ticaretin etkin şekilde gerçekleştirilmesi, haksız ticari uygulamaların engellenmesi için faaliyet gösteriyor.