Resimler ve gravürlerde tasvir edilen tarihöncesinden kalma geyik ve at siluetlerinin, bundan en az 12 bin yıl öncesinde anatomik olarak modern insanlar (Homo Sapiens) tarafından yapıldığı belirtildi.
Fransa'da 20 yılı aşkındır Yontma Taş Çağı'na ait çalışmalar yürüten Tübingen Üniversitesi araştırmacıları çalışmalarını, Neandertaller ile modern insanların (Homo Sapiens) karşılaşmış olabileceği düşünülen Burgundy bölgesinde yoğunlaştırmışlardı.
Araştırmacılar, bölgenin mağara resimlerine ev sahipliği yaptığından uzun süre kuşkulansalar da, mağara resimlerinin keşfi, modern tarama cihazları ile görüntüyü işlemeye imkan sağlayan özel bilgisayar programları sayesinde mümkün olabildi.
Erken dönem Yontma Taş ve Kuaterner Ekoloji profesörü Harald Floss konu hakkında yaptığı açıklamada, "Bu bölgede bulunan Yontma Taş Çağı'ndan kalma yerleşimlerin fazlalığından ötürü burada duvar resimlerinin olduğu mağaralar olabileceğinden şüpheleniyorlardı" dedi.
KEŞFEDİLEN RESİMLERİN 2. BUZUL ÇAĞI'NDAN KALMA OLASILIĞI YÜKSEK
Buzul Çağı'nın yaklaşık olarak 2.6 milyon yıl öncesinde başladığı ve günümüzden 11. 700 yıl önce sona erdiği tahmin edilmektedir.
Araştırmacıların, resimlerin ve gravürlerin yaşlarını tam olarak belirleyebilmek için Karbon-14 testi uyguladıkları belirtildi.
Araştırmacılar, Fransa'nın Burgundy bölgesinin 20 yıl öncesinde keşfedilmiş olmasına rağmen, bulunan mağara resimlerinin insan(Homo Sapiens) ile insanların atası olarak kabul edilen Neandertaller'in etkileşime geçtiğine dair ipuçları sağlayabileceği görüşünde.
'VERİLERİMİZ, HOMO SAPİENS İLE NEANDERTALLERİN BULUŞMUŞ OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE'
Öte yandan araştırmacılar tarafından keşfedilen resimler ve gravürler, ‘Palaeolithic Rock and Cave Art in Central Europe' (Orta Avrupa'da Paleolitik Kayaç ve Mağara Sanatı) ismiyle yayınlanan kitapta okuyucu ile buluşuyor.