90 GÜNLÜĞÜNE
İmzaladığı başkanlık emri niteliğindeki beyanname, ABD'nin Meksika sınırını yasadışı geçen göçmenlere iltica hakkı verilmesini 90 günlüğüne askıya alıyor.
Göçmenler ancak ABD'ye giriş merkezlerinden yasal giriş yaptıklarında iltica başvurusunda bulunabilecek.
Fakat insan hakları savunucularına göre ABD'ye resmi giriş yapılan merkezlerde iltica başvurularının değerlendirilmesi süreci kasten yavaşlatılmış vaziyette. Yani bir göçmenin iltica başvurusunda bulunması, günler, hatta haftalar alabilecek.
“Presidential Proclamation Addressing Mass Migration Through the Southern Border of the United States” https://t.co/9blzn1XGyS
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 Kasım 2018
'ÇOK ÖNEMLİ'
"İltica beyannamesini yeni imzaladım, çok önemli. Artık yasadışı yabancılar sığınmak için temelsiz iddialarda bulunarak ülkeye serbestçe giremeyecek. İnsana ihtiyacımız var ama yasal olarak gelmeliler ve liyakat sahibi olmalılar."
'MEKSİKA İLE ANLAŞMAYA VARANA DEK YÜRÜRLÜKTEN KALKMAZ'
Trump'ın ilk etapta 90 günlük emri, ABD ile Meksika anlaşmaya varana dek yürürlükte kalabilir. Orta Amerika'dan ABD'ye doğru hareket eden binlerce kişilik göçmen kervanının Meksika tarafından geri püskürtülmesini isteyen Trump, bir anlaşmayla, ABD'nin, Meksika sınırından yasadışı giren göçmenleri hangi ülkeden gelirlerse gelsinler Meksika'ya geri gönderme hakkı kazanmasını amaçlıyor. Henüz Meksika'dan ABD ile böyle bir anlaşma yapacağına dair sinyal gelmedi.
İnsan hakları ve göçmen örgütleri, Trump'ın emrinin ABD'de yürürlükteki yasalarla çeliştiğine dikkat çekerken şiddet, baskı, zulümden kaçanların sığınma haklarını gasp ettiğini belirtti.
HEMEN MAHKEMELİK OLDU
Trump'ın başkanlığının ilk günlerinde getirdiği Müslümanlara yönelik ABD'ye giriş yasağı gibi bu emrinin de hukuk mücadelesine konu olması bekleniyor. Nitekim Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) San Francisco Bölge Mahkemesi'nde Trump'ın beyannamesine karşı dava açtı. 'ABD'ye nasıl girildiğine bağlı olarak iltica yasağı getirilemeyeceğine dair Kongre'nin net kararı bulunduğunu, Trump'ın beyannamesinin ise bunu ihlal ettiğini' savunan ACLU, yeni düzenlemenin sürecin gerektirdiği adımlar atılmadan ve hukuken geçerli sebep bulunmadan alelacele yürürlüğe sokulduğunu iddia etti.
BM'DEN İNCELEME
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, hukuk uzmanlarının Trump'ın yeni icraatlarını incelemeye aldığını duyurdu, ama ayrıntıya girmedi.
Öncesinde Trump, Orta Amerika'dan harekete geçen göçmen kervanının 'ABD'yi işgale geldiği' söylemi eşliğinde Meksika sınırına binlerce asker konuşlandırmıştı.