‘TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEKİ KAYIPLAR BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ'
"Amerika, Trump'ı içselleştiriyor. Tabii ki bu, ona gösterilmiş bir sarı kart. Senato'da çoğunluğu tuttular ama temsilciler meclisinde çoğunluğu kaybettiler. 1934 ara seçimlerinden bu yana ABD başkanı göreve gelince ilk ara seçimde temsilciler meclisinde ortalama 23 sandalye kaybetmiş. Trump'ın durumu da bu ortalamanın 7 sandalye üstünde. Yani ezici bir yenilgi değil. O yüzden demokratların söylediği gibi Trump'ı köşeye sıkıştıracak bir sonuç değil. Trump güvenoyunu kaybetti diyemiyoruz.
Burada önemli olan Senato ayağı. Temsilciler Meclisi elbette önemli. Hem ABD içinde ve dışında Trump böyle adımlar atarsa Temsilciler Meclisi'nde yapılacak yorumlar medyaya yansıyacaktır. Ama sistemin işlevine bakınca Senato çoğunluğu olmayınca ABD başkanı dış politikada yapmak istediği adımları atma özgürlüğüne sahip. Suriye'ye askeri güç gönderecekse bunun önüne geçecek hiçbir şey yok. Bunun için Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk kaybetmeleri olayın akışını değiştirmeyecek. ABD başkanlık sistemi için bu söz konusu.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın bunu özetledi: ABD'nin bir tarafta PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünü, Türk kamuoyu önünde biraz daha netleştirme arzusu olarak özetledi. Ama hala YPG ve PKK arasında ayrım yaptıklarını söylüyorlar. Türkiye de biz sizin yaptığınızı görüyoruz farkındayız ama kabul etmiyoruz diyor. ABD tarafında netleşmiş bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ama Suriye ile ilgili gidişatta henüz bir şey yapamadılar. Rusya ile henüz Suriye'nin geleceği anlamında mutabakata varamadılar. Ama görünen o ki bu 10 sene daha devam etmeyecek. Suriye rejimi İran ve Rusya desteğiyle ülkenin yüzde 85'i kadar bölgesinde kontrolü ele aldı. Radikal İslamcılarla mücadelede Rusya ve İran desteğiyle zafere doğru gidiyor. ABD bu gidişin bu şekilde sonlanmasına da razı değil. O yüzden iş uzuyor. Bundan sonra Kürtler özelinde ABD ve Rusya anlaşmaya vardı mı anlayacağız. Erdoğan, Türkiye'nin pozisyonunu her iki taraf açısından da daha belirgin hale getirmek istiyor.
ABD Başkanı Trump için bu seçim bir güvenoyu ise bunu kaybetmedi. 2020'de seçilme olasılığı demokrat ABD'yi sarsmaya başlayacaktır. Demokrat ABD Trump'a karşı daha önce hiçbir ABD başkanının yaşamadığı sürece onu bu makama yakıştıramıyorlar. Azledilmesi için ellerinden geleni yapmayla çalışıyorlar. Bunun için bahaneler üretmeye çalıştıkça Trump buraya daha çok yerleşiyor. Çünkü onu seçen kitle onu haklı görüyor örneğin ekonomi ve göçmenler konusunda. Eminim Türkiye'de belli bir kesim demokratların düştüğü bu açmaza CHP'nin düştüğünü söyleyenler olacaktır."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.