RT’ye konuşan uzmanlar, ABD dolarının küresel çapta dönüştürülebilir para birimi olduğunu, anlaşmaların dolar cinsinden değerlendirilmesinin uluslararası ticarette taraflar arasındaki hesaplama sürecini önemli ölçüde basitleştirdiğini ifade etti.
Diğer yandan son yıllarda Rusya, Çin ve Hindistan’ın da dâhil olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olan ülkeler, ödeme işlemlerinde dolardan vazgeçme olasılıklarının üzerinde görüşüyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme kararı almasının ardından İran da bu konuya ilgisi arttı.
‘TEKNİK ANLAMDA DOLARDAN VAZGEÇMEK ZOR DEĞİL’
‘KUR DALGALANMASI VE ENFLASYON GÖZ ÖNÜNDE TUTULMALI’
Aynı zamanda ulusal para birimleri üzerinden hazırlanan anlaşmaların daha titiz bir onay prosedüründen geçtiklerini kaydeden Frolov, özellikle de askeri teçhizatın tedarikini kapsayan anlaşmalarda tarafların kur dalgalanması ve enflasyon gibi ekonomik risklerin olası sonuçlarını da göz önünde bulundurmaları gerektiğini vurguladı.
Bir benzer bakış açısı da Rus askeri uzman gazeteci Viktor Litovkin’den geldi.
‘YENİ BİR ÇAĞ’
RT’ye konuşan Litovkin, Rusya’nın Çin ve BDT ülkelerinden ortaklarıyla yerli yapım silahların tedarikine ilişkin imzalayacağı anlaşmaların büyük bir olasılıkla dolar üzerinden yapılmayacağını aktardı.