TÜİK'in dün açıkladığı enflasyon verilerine göre TÜFE aylık yüzde 6.3 artarken son 1 yıllık tüketici enflasyonu yüzde 24.5 oldu. Alnus Yatırım da vatandaşın enflasyon rakamlarıyla nasıl tasarruf önlemleri alması gerektiğini yayınladığı bir raporla sıraladı.
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya'nın kaleme aldığı 'Enflasyona göre tasarruf önerileri' raporu şöyle:
Yeni nesil böyle enflasyon görmemişti. Biz üşenmedik, TÜFE kapsamındaki 407 ürünün son 1 yıllık fiyat artışını hesaplayıp bir analiz yaptık. Böylece ultra zenginler haricindeki tüm Türk vatandaşlarına faydalı olabilecek bazı öneriler sunabileceğiz. Size uyanları dikkate alabilir, diğerleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
'APPLE BU DURUMA ÜZÜLECEK AMA YAPACAK BİR ŞEY YOK'
— Winter is coming. Neredeyse her aybaşı zamlanan doğalgaz ve elektrik kullanımında daha dikkatli olunmalı. Evde kalın giyecekle oturmak in, bütün petekleri yakmak out! Kömüre döneriz diyenlere hatırlatma: Son 1 yılda fiyatı yüzde 50 arttı.
'AKRABA YAZLIKLARI LİSTESİ ÇIKARMAK MANTIKLI OLABİLİR'
'EVLİLİK DE ARTIK ZORLAŞTI'
— Gıda ve alkolsüz içecek yıllık enflasyonu Nisan 2016'da yüzde 1.38 ile tarihinin en düşük seviyesindeyken Eylül 2018'de yüzde 20.8 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Şampiyon yüzde 120 ile karpuz. Domates yüzde 109 artışla ikinci. Tabii ona paralel salça yüzde 70 artmış. Domatesi koyup salata mı yapacaksınız? Salatalık yüzde 82, soğan yüzde 70, biber yüzde 53 artmış. Fiyatı yüzde 42 artan sağlıksız margarin yerine yüzde 5 artan zeytinyağını, yüzde 41 artan badem içi yerine yüzde 9 artan Çorum leblebisini ve Osmaniye yer fıstığını önerebiliriz. Fiyatları geçen yılki seviyesinde kalan mercimek, nohut ve kuru fasülyenin bütçeleri kurtarıcı olarak tüketimini artırmanızı önerebiliriz.
'ACİL OLMAYAN ALACAKLARINIZI ERTELEYEBİLİRSİNİZ'
— Çocuğunuzu özel okula veriyorsanız şimdiye kadar iyi kurtardınız: Özel ilköğretim yüzde 12, Lise yüzde 10, Üniversite yüzde 13 artmış. Yani enflasyon altında. Ama eğitim materyallerinde artış yüksek. Defter yüzde 44, kırtasiye malzemeleri yüzde 38 artmış.
— Okulların açıldığı ve sezonun başladığı eylül ayı giyim ve ayakkabıda en yüksek zamların yapıldığı aydır. TÜİK'e göre kumaşlar 1 yıl öncesine göre yüzde 43-47 artarken diğer ürünlerde yüzde 15-35 arası artışlar görülüyor. Bir tüyo verelim: Bu ürünler daima şubat ve ağustosta en büyük indirime girerler. Acil olmayan alacaklarınızı erteleyebilirsiniz.
'EN İYİSİ FİYATI SADECE YÜZDE 7 ARTAN SİNEMAYA GİTMEK'
— Maça giriş yüzde 21 zamlanmışken kültürel alanda harcama yapacaksanız dergilere yüzde 40, kitaba yüzde 17, tiyatroya yüzde 23 zam geldiğini belirtelim. En iyisi fiyatı sadece yüzde 7 artan sinemaya bolca gitmek!
— Türkiye rahibi serbest bırakırsa dolar 5.50'ye kadar, enflasyon düşüşe geçerse de 5.00 TL'ye kadar iner diyenler var. Valla öyle olursa yeni tavsiyelerimiz; Paris'te kahvaltı nerelerde yapılır, Moskova'nın tarihi metro istasyonlarında öğlen gezintisi ve sonrasında Doha'da akşam için 400 metrekarelik oda içinde odaları olan otel önerilerimiz olacaktır.