Son gelişmeleri Gazete Duvar internet sitesi yazarı ve Artı Tv yorumcusu, gazeteci Musa Özuğurlu ile konuştuk.
‘RUSYA DİKKATLİ DAVRANIYOR'
Rusya'nın Suriye'de oldukça dikkatli adımlar attığını belirten Musa Özuğurlu'ya göre Rusya, ABD gibi ülkelerle karşı karşıya gelmemek için Suriye'ye S-300'leri gönderdi:
'S-300'LER 'DİRENİŞ EKSENİ'NE DE VERİLMİŞ OLDU'
Özuğurlu, Rusya'nın S-300'leri Suriye'ye vererek, bir anlamda bu hava gücünü 'Direniş Ekseni'ne de vermiş olduğunun altını çizdi:
''İkincisi, bu sistemin teslim edilmiş olması dolaylı olarak direniş ekseni olarak adlandırılan Tahran ile Beyrut arasındaki oluşuma teslim edilmesi demek. Bu Suriye'nin sistemleri istediği her an kullanabilecek lüksü yok. Çok dikkatli olunması gerekiyor bu konuda ona rağmen böyle bir şeyin verilmiş olması yarın Suriye'ye mesela İran gerekçesiyle yapılacak bir İsrail saldırısına karşı olarak da kullanılabilecek olması bunun bir anlamda direniş eksenine de verildiği anlamına da geliyor. Demek ki Rusya aslında bu anlamda da direniş eksenine de yani Hizbullah'a da İran'a da Suriye'ye de yine Irak'taki birtakım güçlere de bunu bir yandan vermiş oldu. Bu iki açıdan dikkat etmek gerekiyor. Bir tanesi Suriye'nin kendi başına bundan sonra muhatap olacak olması. Diğeri de direniş ekseni açısından ele almak lazım. Bütün bunları göz nüne aldığımız zaman gerçekten de bir nitelik değişimine sebep olabilecek bir gelişme olabilir."
‘İDLİB MESELESİ İLE İLGİLİ OLARAK BİR YUMUŞAMA DÖNEMİNE GİRİLDİ'
Suriye ile Körfez ülkeleri arasındaki suların durulmaya başlamasına dikkat çeken Özuğurlu, İdlib operasyonu ile ilgili de yumuşama dönemine girildiği görüşünde. ABD'nin bu dönemi Kürtler adına siyasi bir özerklik isteyerek tersine çevirme ihtimali bulunduğunu belirten Özuğurlu, Kürtlerin ise ABD'den gelecek böyle bir adıma gönüllü olmadıklarını söyledi:
‘ŞAM İLE KÜRTLER ANLAŞMAZSA İKİ TARAFI DA ŞİDDETLİ BİR SAVAŞ BEKLİYOR'
Özuğurlu, ABD'nin Suriye'de kendisiyle işbirliği yapabilecek bir grup bırakmak istediğinin altını çizdi. Şam ile Kürtlerin anlaşma yolunu tercih edeceğini savunan Özuğurlu, bu gerçekleşmezse iki tarafı da şiddetli bir savaşın beklediği değerlendirmesinde bulundu:
‘ESAD'IN KUVEYT'E DEMEÇ VERMİŞ OLMASI MANİDAR'
Özuğurlu, Beşar Esad'ın daha önce Suriye aleyhine toplantılara ev sahipliği yapmış olan Kuveyt'in bir gazetesine röportaj vermesini İSE manidar bulduğunu söyledi. Özuğurlu, Suriye'nin 2019 yılında eski pozisyonuna yeniden geleceğini ifade etti:
‘MUALLİM, TÜRKİYE'NİN BÖYLE BİR EĞİLİMİ OLDUĞUNU HİSSETMESE…'
"Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim'in ‘Türkiye'nin İdlib'te yükümlülüklerini yerine getireceğini zannediyoruz' ifadesi var. Eninde sonunda Türkiye'nin Suriye'den çıkması gerektiğini belirtiyor Muallim. Ama bunu söylemiş olması ve hatta gelecekle ilgili olarak ilişkilerin tekrar kurulabileceğinin gerekli olduğunu ifade ediyor olması Suriye'nin de zaten bu konuda Türkiye'nin eğilimlerini en azından tahmin edebildiği ve ölçebildiği anlamına gelir. Suriye, Türkiye'nin böyle bir eğilimi olduğunu hissetmese Velid Muallim böyle bir ifadeyi kullanmaz. Dolayısıyla ben iki ülke arasında tekrar ilişkilerin başlayabileceğini düşünüyorum."
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.