Taraflar arasında müzakerelerin yürütüldüğü ve ilişkilerin iyiye gittiği bir dönemde Kamışlı'da beklenmedik çatışmanın yaşanması Suriye'de şok etki yarattı ve çatışmaların arkasında büyük güçlerin olduğu yorumları yapıldı. Suriye'de uzun yıllar DSM'de yöneticilik yapan ve en son Afrin operasyonu döneminde YPG'nin danışmanlığını yapan Rezan Hiddo, konuyla ilgili Sputnik'e önemli açıklamalarda bulundu.
Hiddo, Kamışlı'da meydana gelen çatışmanın arkasında ABD'nin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Suriye'de 5 yıla yakındır Halep, Afrin, ve Suriye'nin kuzeyinde Suriye ordusu ile asayiş/YPG güçleri yan yana bulunmaktadır. Bu bölgelerde hiçbir zaman taraflar arasında herhangi bir çatışma ve gerginlik yaşanmadı. Ama ABD'nin bulunduğu Cezire bölgesinde çatışma ve gerginlik birçok kez yaşandı. En Son Kamışlı kentinde Suriye Ordusu ile asayiş arasında çatışma çıktı. Bu olay çok düşündürücüdür.
Eğer Suriye ordusu ile Kürtler arasında ciddi bir sorun olsaydı Halep ve diğer yerlerde de çatışma çıkardı. Ancak çatışmanın ABD askerlerinin bulunduğu Cezire Kamışlı bölgesinde çıkması düşündürücüdür. Halep'teki ve diğer yerlerdeki Suriye ordusu ile Kamışlı'daki Suriye ordusu aynıdır. bu bölgelerdeki asayiş ve YPG de aynıdır. Demek ki Kamışlo'daki çatışmanın arkasında ABD var. Bu soruyu sormamız lazım; Neden Halep'te Afrin'de ve diğer bölgelerde Suriye ordusu ile YPG arasında çatışma çıkmıyor da sadece ABD askerlerinin olduğu Kamışlı ve Cezire bölgesinde çatışma çıkıyor?
'DİYALOĞU KESMEK İSTEDİLER'
Bu demek oluyor ki çatışmaların arkasında ABD vardır. ABD, Suriye halklarının dostu değildir. ABD eğer gerçekten Kürt halkının dostu olsaydı Türkiye geçen sene Derik'te Karakoçağ Dağında YPG mevzilerini bombalarken sesini çıkarırdı. Ancak ABD tepki vermedi. Kamışlı'daki çatışma Kürt halkı başta olmak üzere Suriye halkının çıkarına değildir. Bu çatışma Suriye Ordusu ve YPG'nin çıkarına da değildir.
Suriye'de teröre karşı savaşan kuvvetlerin yalnızca Suriye ordusu ile YPG olduğunu savunan Hiddo, "Bu güçler teröre karşı savaştı. Suriye Muhalefeti ve diğer güçler ise terörün yanında yer aldılar" dedi. Sputnik'e konuşan Şam Milletvekilli Omer Osi de ABD'nin DSM ile Suriye devleti arasında yapılan görüşmeleri istemediğine dikkat çekerek, ABD'nin görüşmelerin başarıya ulaşmasını istemediğini dile getirdi.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.