Haaretz gazetesi, "Bu olay, İsrail'in geç gönderdiği bildirim nedeniyle kısmen (bilinçli olarak) kışkırtılmış olabilir. Ayrıca Rusya ve Suriye arasındaki eylemlerde karşılıklı mutabakat sağlanmaması gibi bir dizi faktör de etki etmiş olabilir" dendi.
Gazete, her halükarda İsrail'in Suriye'deki askeri etkinliğini kısıtlaması ve olay nedeniyle kamuoyu önünde sorumluluk üstlenmesi gerekeceğini de vurguladı.
Israel strikes Syria, Russia gets hit: A crisis with Moscow could reach all the way to Iran https://t.co/gxdhP5alWC
— Haaretz.com (@haaretzcom) September 18, 2018
'SALDIRI BİLDİRİMİ 1 DAKİKADAN DAHA KISA SÜRE KALA YAPILDI'
Jerusalem Post, öncelikle Moskova'nın tepkisinin çok sert olmadığına dikkat çekti.
İsrail Hava Kuvvetleri'nin Suriye hava sistemlerini şaşırtmak için bilinçli olarak askeri kurnazlığa başvurmuş olabileceği versiyonun mantıksız olmadığını belirten Jerusalem Post, "Zira saldırı bildirimi, sıcak hat üzerinden Rus tarafına saldırıdan 1 dakikadan daha az zaman kala bildirildi ve bu süre zarfında İl-20'yi güvenli bir bölgeye çekmek imkansızdı" ifadelerine yer verdi.
ANALYSIS: What Russia’s Latakia condemnation means for Israel https://t.co/PUEn9dUr3r
— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) September 18, 2018
'İSRAİL İÇİN SORUN OLUŞTURACAK'
'SURİYE YÖNETİMİ SORUMLU'
Yediot Ahronot gazetesi, olayın İsrail tarafından gerçekleştirilen kasıtlı provokasyon olduğu görüşünün mesnetsiz olduğunu belirterek, trajedinin sorumluluğunu Suriye ordusuna yükledi.
Suriye'ye olası S-300 sevkiyatının endişe verici olduğunu kaydeden gazete, bunun İsrail Hava Kuvvetleri'nin bölgedeki faaliyetlerini zorlaştırabileceğinin altını çizdi.