Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın Dışişleri Bakanlığı'na sunduğu öneride Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta uygun bir mevkide deniz üssü kurması gerektiğinin belirtildiği ileri sürülen haberde "KKTC'de kurulacak deniz üssü, KKTC'nin egemenlik haklarının muhafazasında güvence olmasının yanısıra KKTC ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin korunması, deniz enerji sahalarındaki işgalleri önleyecek tedbirlerin alınması ve yeniden başlatılmak istenen müzakerelerde KKTC ve Türkiye'nin elinin güçlenmesine büyük katkı sağlayacak. Türkiye'nin KKTC'ye kurması olası Deniz Üssü'nün, İngilizlerin bölgedeki deniz üssü gibi egemen üs olarak tesisi öneriliyor" ifadeleri yer aldı.
"ARTIK TÜRKİYE'NİN DE KKTC İLE RESMİ ÜS ANLAŞMASI YAPMASI GEREKİR"
Kıbrıs'ta birçok ülkenin askeri tesisleri kullandığını belirten Atun, "Rusya, geçen sene Mari deniz limanı ile Andreas Papandreu Havaalanı'nı kullanmak için Kıbrıs Rum Yönetimi ile özel bir anlaşma yaptı. Aynı anlaşma Fransa için de var. İngiltere'nin Akrotiri ve Dikelya üsleri var, bunların hem limanı, hem havaalanları, hem de nükleer silah saklama depoları var. ABD de zaten İngiliz üslerini kullanıyor. Artık Türkiye'nin de kesinlikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümetiyle resmi bir anlaşma yapması gerekir" dedi.
"KARA, DENİZ VE HAVA ÜSSÜ OLMALI"
Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta deniz üssünün yanı sıra hava ve kara üssü de kurması gerektiğini ifade eden Atun, şöyle konuştu:
"RUM TARAFININ, AB'NİN YA DA ABD'NİN NE DİYECEĞİ ÖNEMLİ DEĞİL"
"ADAYA TÜRK ÜSSÜ KURULMASI, KIBRIS SORUNUN ÇÖZÜLMESİNE DE OLUMLU ETKİ YAPAR"
Atun, adada Türk üssü kurulmasının, Kıbrıs sorununun çözülmesine olumlu etki yapacağını da belirterek "Dönüp İsrail'e bakalım, ABD fiilen İsrail'in içinde ama geçen Kasım ayında İsrail'le üs anlaşması yapmak ve ülkedeki varlığını yasal statüye geçirmek istedi. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyeti'nin de KKTC ile bu anlaşmayı yapması çok olumlu olur. KKTC'de bulunan Türk kolordusunun varlığı KKTC ile yapılan anlaşmaya göre değil, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Anayasası'na göre bulunuyor. Onun için bu anlaşmayı yapmak çok doğru bir adım olur, bence Türkiye Cumhuriyeti KKTC ile bu anlaşmayı hemen yapmalıdır" diye konuştu.
"KARŞI TARAF BU ŞEKİLDE ADIM ATARSA TÜRKİYE DE DENİZ VE HAVA ÜSSÜ KURMAK ZORUNDA KALACAK"
"DENİZ ÜSSÜ, HAVA ÜSSÜYLE DESTEKLENMELİ"
Kurulacak üssün hava üssüyle de desteklenmesi gerektiğini söyleyen Karataş, "Ben başından itibaren ABD, İngiltere, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İtalya, Fransa'nın bu şekilde adım atması durumunda Türkiye'nin kalıcı hava ve deniz üssü kurması gerektiğini savunuyorum. Sonunda Deniz Kuvvetleri de o şekilde görüş bildirmiş. Bu, sadece deniz üssü olmamalı, hava üssüyle de desteklenmelidir" diye konuştu.