Proje kapsamında İsrail ve Kıbrıs'ın deniz bölgelerinden çıkarılacak doğalgaz, deniz altında döşenecek EastMed adı verilen bir boru hattı ile Kıbrıs'tan önce Yunanistan'ın Girit adasına, oradan da Yunanistan'ın Mora Yarımadası'na, daha sonra da İtalya'ya aktarılacak.
Ön çalışmaları için 34.5 milyon euro ayrılan projeye Avrupa Birliği (AB) de katkı sağlayacak.
DENİZALTINDAN ELEKTRİK HATTI DA ÇEKİLECEK
Üç lider, yine deniz altından İsrail, Kıbrıs, Girit ve Mora Yarımadası'na uzanacak üstün teknoloji ürünü bir elektrik hattının inşa edilmesinde de anlaştı. Bu hatla üç ülke arasında uydu ve hızlı internet erişimi sağlanacak.
'3 ÜLKE İÇİN MENFAAT AĞI'
Anastasiadis, üç ülkenin rüyasının gerçekleşmekte olduğunu, zirvenin çok önemli bir jeopolitik değere sahip olduğunu söylemenin abartı olmayacağını, EastMed boru hattının üç ülkenin işbirliğinin önemli bir bağı olduğunu belirtti. Güney Kıbrıs lideri ''Bu hem ülkeler hem de geniş bölge için benzersiz bir ortak menfaat ağı" dedi.
İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki stratejik işbirliğinin ete kemiğe büründüğünü vurgulayan Çipras, bu avantajın bölgedeki diğer komşu ülkelerle işbirliği olanakları sağlayabileceğine dikkat çekti.
EN KOLAY, EN UCUZ YOL KIBRIS'TAN TÜRKİYE'YE
Diplomatik kaynaklar, üç ülke arasında döşenecek boru hattının, en kolay ve en ucuz yolunun Kıbrıs ile Türkiye arasında döşenmesi olduğunu belirtiyor.
Ancak böylesi bir projenin Kıbrıs sorunu çözülmeden hayata geçirilmesi mümkün değil.
RUM YÖNETİMİ LİDERİ İLE YUNANİSTAN LİDERİNDEN KIBRIS ÇAĞRISI
'GARANTÖRLÜK KALKSIN' ISRARI
Kıbrıs'ta Türklerle Rumların güvenliğini sağlayacak çözüm için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazırladığı belge çerçevesinde adil ve kalıcı bir çözüme işaret eden iki lider, ancak bunun 'yabancı ordulardan ve garanatörlük sistemlerinden arınmış olması gerektiğini' savundu.