Yakında 19 yaşına girecek olan Ashwaq H. Ezidi mağdurlardan biri. Güvende olduğunu sandığı Almanya'da travma geçirmiş bir mağdur için olabilecek en kötü şeyi yaşadı. Ashwaq H. kendisine Irak'tayken işkence eden ve Almanya’da sığınmacı olarak bulunan Ebu H. ile karşılaştı.
‘IŞİD ÜYELERİNİN ALMANYA’YA GİRMELERİ ÖYLE KOLAY DEĞİL DİYE DÜŞÜNDÜM'
2017 yılında, bu kişinin onu takip ettiğini fark etti. Yüzünü tanıdı, ancak Almanya'da güvende olduğunu düşünerek kendi kendine bunun imkansız olduğunu söyledi. Çünkü ona göre, bir IŞİD üyesinin Almanya'ya girebilmesi öyle kolay değildi. “Sonra anneme, IŞİD'çiye benzeyen bir adam gördüğümü söyledim. Annem korkma, o değil. Almanya'da IŞİD yok dedi."
'ALMANYA’DAKİ TÜM HAYATIMI BİLİYORDU'
20 Şubat 2018’de staj yapmak için bir kuaföre gitti. Ertesi gün saat 12'de şok geçirdi; söz konusu kişiyi orada da gördü. Ancak bu kez IŞİD mensubu şahıs, daha aktif bir şekilde davrandı: "Bana geldi ve dedi ki: Sana bir şey sormama izin ver. Cevap verdim: lütfen buyrun. Dedi ki: Sen Ashwaq mısın? Dedim ki: Hayır, Ashwak değilim, kimsin sen? Dedi ki: Hayır, sen Ashwa'sın ben de Ebu H'yim."
Bu olayı sosyal hizmetlere ve ardından Waiblingen polis müdürüne anlattı: "Bana bir telefon numarası verdiler ve dediler ki eğer bu adamla tekrar karşılaşırsanız, bizi aramalısınız" Ashwaq onu iki kez gördüğü için, polis robot resmini çıkarabildi. "Sonra bir buçuk ay bekledim. Kesinlikle hiçbir şey yapmadılar" diyen Ashwaq, konuyu açtığı öğretmeninin ona “Irak senin için daha iyiyse, o zaman Irak'a git, yok eğer daha iyi değilse burda kal, biz sana yardımcı oluruz" dediğini aktardı. Ashwaq bu nedenle Irak'a gitti.
'ALMANYA’YA BİR DAHA DÖNMEK İSTEMİYORUM'
Ashwaq, Almanya'daki durum dışında, dört kız kardeşinin yakın zamanda esaret altından kurtarıldığını ve Irak'ta onları ziyaret etmek istediğini de ekledi. Almanya’daki bir sosyal hizmet uzmanı, Ashwaq’ın altı aya kadar Irak’ta kalabileceğini fakat daha sonra geri dönmesi gerektiğini söyledi. Ancak Ashwak için Almanya'ya dönüş sözkonusu bile değil artık.
Ayrıca, bu olaya bakılmaksızın, tüm insanlara kendileri için yaptıkları ve ona değer verdikleri için minettar olduğunu da belirtti.
'IRAK'TA DA YAŞAYAMAM'
Irak'ta yaşamak da onun için güvenli değil. Her ne kadar Irak’ta ailesi ile birlikte yaşıyor olsa da, İŞİD üyesinin de birçok aile üyesi orada yaşıyor. 77 kişilik ailesinden şu ana kadar 36 kişi esaretten kurtarıldı veya satın alındı. “41 kişi hala tutsak ve onlarla hiçbir temasımız yok. Ben çok korkuyorum. Irak'tan ayrılmalıyız, ama Almanya'ya değil”. Avustralya'yı düşünüyor. Ashwak’ın iki erkek ve bir kızkardeşi zaten orada yaşıyor. O bütün ailenin tüm fertleriyle oraya taşınmak istiyor.
Bu arada, Karlsruhe'deki federal savcı bu davayla ilginiyor, şimdiye kadar elde edilen sonuçlar umut verici değil. Federal savcılığın basın sekreteri Sputnik’e yaptığı açıklamada "Şu ana kadar, suçlunun kimliğini makul bir kesinlik ile belirleyemedik," dedi. Ancak konu henüz kapanmış değil.