ABD merkezli The National Interest dergisi, ‘Iranian Freedom’ kod adıyla İran’a askeri müdahalenin senaryosunu yazdı. Dergiye göre bu müdahale 2026’da gerçekleşmeli. Senaryoyu yazanlar arasında ABD istihbarat ve ordu yetkilileri var.
Senaryoya göre:
— Askeri operasyonun nedeni İran’ın aktif olarak nükleer silah geliştirmesi olacak. ABD, İran’ın nükleer silah için uranyum zenginleştirdiği yönündeki reddedilemez delilleri tam da 2026’da elde etmiş olacak.
İranlı Ortadoğu uzmanı, eski diplomat Sayid Hadi Afgahi, Sputnik’e açıklamasında, bölgedeki gelişmeler ışığında, sunulan senaryonun ne kadar gerçekçi olabileceğini ve Irak’ın bölünmesi ve İran’a potansiyel saldırı için platform olarak kullanılması ihtimalinin ne kadar olduğunu şu ifadelerle değerlendirdi:
'BÖLGEDEKİ KOŞULLAR UYGUN DEĞİL'
'KÖRFEZDE PETROL KRİZİ BAŞLADI BİLE'
— Üçüncüsü, çok daha önemli sorun var. (ABD Başkanı) Donald Trump, İran petrolü ihracatına son verme tehdidinde bulunduğunda, aynı tehditle karşı karşıya kaldı. Bizim politik ve askeri yönetimimiz, bu petrol ambargosu başlamadan Hürmüz Boğazı’nı kapatacağımızı ortaya koydu. Ayrıca Körfez’de petrol krizi başladı bile. Geçenlerde Suudi Arabistan, Yemen’in Suudi petrol gemilerine füze fırlatması nedeniyle Bab'ül Mendep üzerinden petrol ihracatını askıya aldı.
'ÇATIŞMA OLURSA İRAN İLE ABD ARASINDA SINIRLI KALMAZ'
'İRAN HER KOŞULDA SAYICA ÜSTÜN OLAN GÜÇLERİ PÜSKÜRTMEYE HAZIR'
“Bu yüzden savaş yarın mı, 2026’da mı olacak, o kadar önemli değil” diyen Afgahi, “İran her koşulda, sayıca üstün olan güçleri püskürmeye hazır” diye ekledi.
İran’a saldırı için bir nevi platforma dönüştürmek istediği Irak’ı bölme meselesinin ABD için önemli olduğunu kaydeden Afgahi şöyle konuştu:
— Onlar bunu dikkatli bir şekilde yapmaya çalıştı ama henüz başaramadı. Önce IŞİD’i yarattılar. IŞİD, 2 yılda çöktü, Irak ve İran ordu güçleri ile Haşdi Şabi tarafından bozguna uğradı.
— Ardından Amerikalılar, Kürtleri kullanarak şansını demek istediler. Henüz IŞİD bozguna uğratılmadan ve Musul teröristlerden temizlenmeden Mesut Barzani, Kürt bölgesinin Irak’tan bağımsızlığını ilan etme kararını aldı, referandum yapıldı. Ancak Bağdat’taki merkezi yönetim, İran, Suriye ve Türkiye bu bağımsızlığa karşı çıktı. Çünkü bu, tüm 4 ülkenin toprak bütünlüğünü ilgilenen karmaşık ve tehlikeli olayların başlangıcı olur. Ancak Irak ordusu ve Haşdi Şabi, petrol ve doğalgaz zengini Kerkük’ü kontrol altına aldı. Kürt lider Barzani geri adım attı. Bu yüzden Amerikalıların istediği Irak’ın bölünmesi de imkansız hale geldi.
'ABD, IRAK'I İÇTEN ZAYIFLATMAK İSTİYOR'