Sputnik'e açıklamasında Kevseri'nin sözlerini değerlendiren Rus araştırma şirketi AKRA Direktör Yardımcısı Vasiliy Tanurkov, "Hürmüz Boğazı'nın kapatılması küresel enerji krizine ve petrol fiyatlarının kontrol dışı yükselişine yol açar. Burada aklınıza gelebilecek her rakam söylenebilir, varil başı 200 dolar da 400 dolar da olabilir. Ama buna inanmıyoruz zira bu İran'ın Hürmüz üzerinden petrol ihraç eden tüm ülkelere ve onların temel partnerleri ABD, Avrupa ve Çin'e savaş ilanı anlamına gelir" dedi.
'HÜRMÜZ'ÜN ALTERNATİFİ YOK'
İran'ın bu adımı atacağına inanmadığını kaydeden Tanurkov, Tahran'ın dönem dönem bu tür açıklamalarda bulunduğunu hatırlatarak, "Ama boğazın gerçekten kapatılması İran için intihar olur" dedi.
'PETROL FİYATLARI UÇARSA SAVAŞ KAÇINILMAZ OLUR'
Vygon Consulting Araştırma Direktörü Mariya Belova, "Hürmüz Boğazı'nda geçen petrolün neredeyse yüzde 80'i, Asya Pasifik Bölgesi ülkelerine, başta Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Singapur'a gidiyor" dedi.
'6 YIL ÖNCE YAŞANANLAR İRAN'IN SADECE SÖZLÜ TEHDİTLERLE YETİNDİĞİNİ GÖSTERDİ'
Tahran'ın daha önce AB'nin İran petrolüne ambargo uyguladığını ilan ettiği 2012'de de Hürmüz'ü kapatma tehdidinde bulunduğunu hatırlatan Belova, "Boğaz'ın gemilere kapatılması küresel petrol piyasasına ciddi etkisi olabilir ancak İran'ın bunu gerçekten isteyip istemediği ve bu güce sahip olup olmadığı büyük bir soru işareti. 6 yıl önce yaşananlar, İran'ın sadece sözlü tehditlerle yetindiğini gösterdi. Bence şimdi de aynısını yapacak" yorumunda bulundu.