Komisyonun araştırma kapsamında son 3 yılda 50 saati aşkın sözlü ifade dinlediğini, 40 bin belgeyi incelediğini ve toplamda 30 bin saat mesai harcadığını ifade eden Grieve, "2017 itibariyle ele aldığımız konuyu etraflıca inceledik ancak bazı meseleleri detaylı ele alma ihtiyacı duyduk. Bunun için de olaylarda dahli olan bazı yetkilileri dinlemek istedik. Hükümet, bu kişilere erişimimizi engelledi." ifadelerini kullandı.
'İNGİLİZ İSTİHBARATI, ŞÜPHELİLERİN İŞKENCEDEN GEÇİRİLMESİNDE ROL ALDI'
Grieve'in başkanlığını yaptığı komisyon, elde ettiği bulguları bugün yayımladığı '2001-2010:Gözaltında Kötü Muamele ve İade' raporuyla kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, ABD'nin 11 Eylül saldırıları sonrasında başlattığı 'Teröre karşı savaş' kampanyası kapsamında İngiliz istihbaratı da şüphelilerin kaçırılmasında, ABD'ye iadesinde ve işkenceden geçirilmesinde rol aldı.
'MI6 AJANLARI, İŞKENCE KULLANILAN YÜZLERCE SORGUDA HAZIR BULUNDU'
'İNGİLİZ İSTİHBARATI, ABD'NİN İŞKENCELERİNİN BAŞLANGICINDAN İTİBAREN FARKINDAYDI'
İngiliz istihbarat kuruluşularının, ABD'nin işkence uygulama olaylarının hemen hemen başlangıcından itibaren farkında olduğuna işaret edilen raporda, İngiliz görevlilerin fiilen bu eylemlere katıldığı iki vaka bulunduğu ifade edildi. Rapora göre, bu vakalardan biri İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard tarafından soruşturulurken, diğeri ile ilgili tam bir soruşturma henüz yapılmadı.
'198 VAKADA ÜÇÜNCÜ BİR TARAFIN İŞKENCEYLE ELDE ETTİĞİ BİLGİLER KULLANILDI'