Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) “ilerletilmiş sorgulama teknikleri” olarak adlandırdığı işkenceler, 11 Eylül 2001 terör saldırısı sonrası ABD yönetimi tarafından onaylandı. Bununla ilgili açıklama, Senato raporunun bir gün sonrasında, 10 Aralık’ta ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in Fox New Channel’e verdiği demeçte hatırlatıldı. Açıklamada "11 Eylül’de 3 binden fazla vatandaşımızı öldüren canileri yakalamak ve ileride benzer olayların meydana gelmesinin önüne geçmek için adım atılması ve program geliştirilmesini istedik" denildi.
Moskova Devlet Üniversitesi (MGU) Uluslararası Kuruluşlar ve Küresel Süreçler Kürsüsü Başkan Yardımcısı Andrey Sidorov, yasalarca Amerikan istihbarat görevlilerinin faaliyetlerinin sınırlandırılmadığını, onların Amerika sınırları dışındaki mahkumlara işkenceler yaptıklarını vurguluyor:
«ABD yasalarına göre, Amerika topraklarında bu tür faaliyetleri uygulayanlar cezai sorumluluğa tabi tutulurlardı. Acaba bunu kabul eden kaç Amerikalı bulunurdu? Çok az. CIA bu yüzden, Amerika dışındaki topraklarda bu programı uyguladı».
ABD istihbarat sözcüleri, kaba bir şekilde insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal eden eylemleri haklı çıkarmak için acele ettiler. Onlar El Kaide militanlarının ifadelerinin alınması aşamasında elde edilen bilgilerin, suçları engellemeye ve diğer teröristleri bulmaya yardımcı olduğunu iddia ediyorlar. Ancak, Senato raporunda öne sürülen birçok olgu, insanların sık sık sorgulama öncesinde işkenceye maruz kaldığını ortaya koyuyor.
Raporda CIA hapishanelerinde yıllardır yüzlerce yabancı vatandaşın tutulduğu ile ilgili bilgiler yer alıyor. Onlardan birçoğu işkence ve kötü muameleye maruz kalıyorlar. Birçok ülke hükümetleri, CIA görevlileri tarafından mahkumlara katı muameleler yapılmasını kınadı. İş ortağı ülkeler, ABD Başkanı Barack Obama’nın açıklamasına inanmak istiyordu. Beyaz Saray Başkanı, işkencelere ilişkin demecinde, “Biz öyle insanlar değiliz” sözleriyle durumu geçiştirmeye çalıştı.
Ancak, dünya toplumu o kadar saf değil. Analistler, kapsamlı Senato raporunun işkence ve kötü muamele ile ilgili yaklaşık 6 milyon delile dayandırıldığına işaret ediyorlar. Bu gaddar uygulama, onlarca CIA gizli hapishanelerinde yıllarca sürdü. Yüzlerce koruma görevlisi ve CIA ajanı, insanlara işkence yaptı. ABD yönetimi, bunun için yıllarca bütçeden büyük paralar tahsis etti.
Amerika halkı da, siyasilerin sözde terörle mücadelede istenmeyen masraflar ile ilgili açıklamalarına güvenmiyorlar. Bu amaçla Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve İnsan Hakları İzleme Kurumu ABD Başsavcısı Eric Holder’e başvurarak, CIA görevlilerinin işledikleri suçlarla ilgili tam bir soruşturma yapılmasını talep ettiler. Sadece faillerin bulunup cezalandırılması değil, aynı zamanda suç emrini veren üst düzey yetkililerin de cezalandırılması isteniyor.
Rusya da insan hakları ihlalleri konusunun üstünün örtülmesini istiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Sorumlusu Konstantin Dolgov, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Moskova’nın CIA işkence raporunun tamamen yayınlanması için mücadele edeceğini belirtti.