"Suriye'deki yasadışı silahlı örgütlerin arasındaki ilişkilerin bir özelliği, gerilimi azaltma bölgesinin içinde aralarında sürekli olarak etki alanlarının paylaşımı için bir mücadelenin olması. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Ahrar'uş Şam liderlerinin belli bir takım şartlarda uzlaşmaya ve kendi bölgelerinin kontrolünü Suriye hükümetinin kontrolüne teslim etmeye hazır oldukları biliniyor. Ancak toplamda toprakların yarısından fazlasını kontrol eden IŞİD ve Fetih el Şam liderleri anlaşmayı kabul etmiyor ve eskisi gibi daha ılımlı örgütlere de baskı yaparak uzlaşma sürecini baltalıyor."
Kozin'in analizine göre Suriye'nin güneybatısındaki Der'a, Kuneytra ve Süveyde bölgelerinde kurulan gerilimi azaltma bölgesinde militan sayısı 12 bine varan ve 50'ye yakın küçük silahlı gruba bölünmüş toplam 4 büyük örgüt varlık gösteriyor.
Rus uzman, "İlk örgüt, içinde 7 bin militanın yer aldığı 20'den fazla grubu barındıran ÖSO. Bu örgüt İsrail tarafından destekleniyor ve uluslararası toplum tarafından kendini bazen ılımlı, bazen de ılımsız olarak gösteren silahlı muhalifler olarak değerlendiriliyor. ÖSO şu anda bölge topraklarının yüzde 35-40'ını kontrol ediyor" diye konuştu.
"Üçüncü örgüt İŞİD'in devamı olan Sözde İslam Devleti. Toplam bin 500'e kadar militanın bulunduğu 4 ana grubu barındıran en radikal grup. Yerel halktan yasadışı ödeneklerle finanse ediliyor ve bölgenin kurulmasında yer almış olan ABD tarafından yasadışı olarak destekleniyor. Toprakların yüzde 15'ini kontrol ediyor".
Dördüncü örgütün, içinde 800'e yakın militanın yer aldığı 5 grubu barındıran Ahrar'uş Şam olduğuna dikkat çeken Kozin, bu örgütün bağımsız görüntü çizdiğini ve diğer gruplarla birleşmeye yanaşmadıklarını vurguladı. Rus uzman, örgütün toprakların yüzde 10'una yakınını kontrol ettiğini de sözlerine ekledi.