'ANLAŞMA, MAKEDONYA İÇİN AŞAĞILAYICI'
"Üsküp'e dayatılan koşulların hayata geçirilmesi referandumun yapılması ve mevcut Anayasa'ya değişikliklerin girilmesini gerektirecek. Tüm bu koşulların yeni yıla kadar hayata geçirilmesi gerekiyormuş ama Makedon muhalif anayasa değişikliklerine karşı çıkıyor. Yunanlar, Anayasa'nın Giriş kısmının değiştirilmesini talep ediyor. Henüz bu kısmın kısmen mi tamamen mi değiştirilmesi gerektiğini bilmiyor. Bu arada Anayasa'nın Giriş kısmı, Makedonya devleti ve Makedon Dili'ni belirleyen metin. Bu metnin içinde (İlinden İsyanı sırasında 1903'te kurulan kısa ömürlü) Kruşevo Cumhuriyeti ve Makedon devleti ile Makedon dilinin ilan edildiği Makedonya Anti Faşist Halk Kurtuluş Konseyi'nin ilk toplantısı yansıtıldı. Bu bağlamda anlaşma, Makedonya için aşağılayıcı. Dünyanın başka hiçbir yerinde, anayasayı yeniden yazmak gibi bir uygulama yok. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorum".
Anlaşmanın çok sayıda soruna yol açtığını ve bu sorumların çözümü için zamanın ayrılmadığını dile getiren profesör, "Eğer bu anlaşma Makedon ulusal kimliği ve dilinin geleceğini belirliyorsa ciddi komisyonun kurulması, her şeyin titizlikle incelenmesi gerekiyor. Böyle bir çalışma en az 5 yıl alır" yorumunda bulundu.
Dastevski'nin görüşüne göre, Yunanistan ile isim sorununun çözümüne onurla yaklaşılması, hükümetin muhalefet ve cumhurbaşkanıyla uzlaşı bulması gerekiyordu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Makedon mevkidaşı Zoran Zaev arasında imzalanan anlaşma ise Makedonların ulusal onurunu aşağılıyor.
'BU AŞAĞILAYICI ANLAŞMA ÜSKÜP'Ü AB'YE SOKMAYACAK'
Bu aşağılayıcı anlaşmanın Üsküp'ü Avrupa Birliği'ne sokmayacağını söyleyen profesör, "AB'den gelen bilgiye göre söz konusu sadece müzakere tarihinin verilmesi, cumhuriyetin AB'ye üye olması ise en erken 15 yıl sonra bekleniyor. Yani Avrupa entegrasyonu anlamında bu anlaşma kesinlikle hiçbir şey kazandırmıyor" ifadelerini kullandı.
'ANLAŞMA BÖLGEDEKİ ÇATIŞMA POTANSİYELİNİ ARTIRDI'
Sırbistan'ın Kosova ve Metohya'dan sorumlu eski devlet sekreteri Dusan Prorokovic, ‘Kuzey Makedonya' örneğinin bir kez daha ABD ve AB'nin ısrar ettiği çözümlerin, uluslararası arenadaki gerilimin gerçekten azalmasına yardımcı olsa da kesinlikle bölgedeki çatışma potansiyelini artırdığını söyledi.
'TÜM BUNLAR NATO YOLUNU TEMİZLEMEK İÇİN YAPILIYOR'
'ABD TAMAMEN KENDİ JEOPOLİTİK ÇIKARLARINA ODAKLANDI'
Çipras ve Zaev arasındaki anlaşmanın sadece bir tek sorunu çözdüğünü ama beraberinde bölge için acılı olan birçok diğer sorunları getirdiğini kaydeden Prorokovic, tamamen kendi jeopolitik çıkarlarına odaklanan ABD'nin, NATO'nun genişlemesi için Makedonya ve belki de Yunanistan'ın istikrarını feda ederek bölgesel güvenlik için olası sonuçları tamamen göz ardı ettiğini belirterek, "İşler kötü giderse Balkanları istikrarsızlaştırmanın hesabını da Avrupa Birliği ödemek zorunda kalacak" dedi.