Son yıllarda çevrebilimciler, küresel ısınmanın özellikle tropikal bölgelerde ve ekvator bölgesindeki bu tür ‘ölü lekelerin' büyümesini hızlandırdığına dair kanıtlara giderek daha çok rastlamaya başladı. Günümüzde dünyadaki okyanus ve denizlerin yüzde 7'sinin ‘ölü bölgelerden' oluştuğu biliniyor.
Louisiana Üniversitesi'nden Nancy Rabalais, dünyanın ikinci en büyük 'ölü bölgesinin' Meksika Körfezi'nin kuzeyinde, Teksas ve Louisiana sahillerinde oluştuğunu belirtti.
Rabalais ve meslektaşları, ‘ölü lekenin' alanının son yıllarda yaklaşık 3 katına çıktığını ve şu anda ‘ölü bölgenin' İsrail, Galler ya da dünyanın başka bir küçük ülkesiyle karşılaştırılabilecek bir alanı kapadığını tespit etti.
Suların ısınmasıyla, akıntıların zayıflayıp güçlenmesiyle ve küresel ısınmanın yol açtığı diğer faktörler sonucunda oluşan diğer ‘ölü bölgelerin' aksine bu bölgenin oluşmasındaki başlıca nedenin insan faktörü olduğu belirlendi.
Okyanustaki ‘lekenin' büyümesinin çiftçi ve ziraat şirketlerinin gübre kullanımını giderek arttırdığına işaret ettiğini belirten uzmanlar, bu eğilimin devam etmesinin ‘ölü bölgenin' daha da büyümesine yol açacağı konusunda uyarıyor.