Daha önceyse Anadolu Ajansı, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde mutabık kalınan ‘yol haritasına’ göre Menbiç’teki YPG'lilerin 30 gün içinde kentten çekilmesinin öngörüldüğünü bildirmişti.
'YPG, ABD'NİN VERDİĞİ SİLAHLARI DSG'YE BAĞLI MENBİÇ ASKERİ MECLİSİ'NE TESLİM EDECEK'
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Menbiç deneyiminin ileride Suriye’nin başka bölgelerinde de uygulanmasının beklendiği ifade edildi.
'ABD, KÜRT BİRLİKLERİN AFRİN'E GİTMESİNİN ARDINDAN HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI'
Bu gelişmeler ayrıca Ankara’nın Suriye’deki gidişatı önemli ölçüde etkileme gücünde olduğunu ve onun çıkarlarının da dikkate alınması gerektiğini gösterdi.
'İNCİRLİK'İN KAPATILABİLECEĞİ AÇIKLAMASI DA WASHINGTON'U ETKİLEMİŞ OLABİLİR'
Russia Today’e (RT) konuşan Sotnikov, “Hem Kürt birliklerin Suriye’nin kuzey bölgelerinden Afrin’e gitmesinin, hem de hava üssünün kapatılabileceği yönündeki uyarıların önemli rolü oldu. İncirlik Üssü, ABD Hava Kuvvetleri’nin bölgede konuşlandığı geleneksel nokta” ifadelerini kullandı.
'KÜRTLER, BİRİLERİNİN KENDİLERİNE DİKTE ETMESİNE TAHAMMÜL ETMEYECEKLERİNİ GÖSTERDİ'
Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi profesörü Aleksandr Vavilov da benzer bir görüş ortaya koydu. Rus uzman, RT’ye verdiği röportajda Kürtlerin, Amerikalıların iradesine rağmen Afrin’e gitmesinden sonra birilerinin kendilerine dikte etmesine tahammül etmeyeceklerini gösterdiklerini kaydetti.
'ABD KÜRTLERLE İLİŞKİYİ KOPARMAYIP, DENGE KURMAYA ÇALIŞACAK'
Washington’un Ankara’nın uzun süredir beklediği adımı atarak Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere ‘takoz çakmayı’ da amaçladığını belirten Sotnikov, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin kendisini birleşik NATO politikası olarak adlandırılan şeyden uzaklaştığını görmek, Washington’un hiç de hoşuna gitmedi. Şimdi Washington, Türkiye’nin Kürt birliklerle ilgili izlediği tutuma göz yummaya hazır. Bu arada Türkiye hem Rusya, hem de ABD ile diyaloğa devam ederek kendi politikasını yürütmeye devam ediyor.”
'TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ, WASHINGTON'U ENDİŞELENDİRDİ'
Vavilov, “Türkiye ve Rusya arasındaki artan etkileşim, Washington'büyük endişe uyandırıyor. Bu durum, ABD ile Türkiye’nin Menbiç konusunda anlaşmaya varmalarını sağlayan etkenlerden biri. Öte yandan Ankara, pragmatik çizgisine devam edecek. Rusya ile karşılıklı çıkara dayalı olan işbirliği şüphesiz devam edecek” ifadelerini kullandı.