‘SADECE BU YIL İÇİNDE 5179 SUÇ VAKASI'
Ukrayna Askeri Başsavcısı Anatoliy Matios, Nisan 2014'ten bu yana Ukrayna'da 43 bin asker hakkında 26 binin üzerinde suç davası açıldığını, ayrıca sadece bu yıl içinde askerler tarafından işlenen suç vakalarının 5 bin 179 olduğunu açıkladı.
Başsavcı, en yaygın suçları firar, askeri mülkün kötüye kullanılması ve kaybedilmesi, komutanlara itaatsizlik, ihmalkâr davranış, tüzük ve silahı doğru kullanma kurallarının ihlali, askerlikten kaçma, yetkilerin kötüye kullanılması gibi suçların yanı sıra hırsızlık, gasp, ağır bedensel zarar verme, tecavüz, cinayet olarak sıraladı.
Başsavcı Matios, geçtiğimiz yıl 97 adet ‘vatana ihanet' davasının açıldığını da sözlerine ekledi.
‘UKRAYNA ORDUSUNDAKİ SUÇ OLGUSU, ÜLKENİN GENELİNİN YANSIMASI'
"Bugün herhangi bir suçu objektif olarak araştırmak için personel eksiği var. Mahkemelerde moraller sıfır, her yargıç, yasalara uygun ve adil ancak hükümet ya da belirli siyasi güçler için popüler olmayan karar çıkarırsa engelleneceğini, işten atılacağını ve hatta soruşturma altına alınabileceğini bilir. Yargıçlar sürekli baskı altında olduklarından şikâyetçi."
Ülkedeki yarı dağılmış ve etkisiz, mahkemeyi bağımsızlığından yoksun bırakan adalet sistemi, suçların giderek çoğalması için ideal bir zemin oluşturuyor. Orduysa bu ortamda çevresini de kirleten suç jeneratörü haline geldi.
‘HER ŞEYİN MÜMKÜN OLDUĞU ORTAM ASKERLERİ SUÇA İTİYOR'
Zaharov, "Çatışma bölgesinde ne adalet, ne de yargı sisteminin çalışabildiği hukuki bir vakum durumu oluştu. Çatışmalar yaşandı, esirler alındı, düşmana yardım ettikleri düşünülenler gözaltına alındı. İnsanları geçici olsa bile özgürlüklerinden mahrum etme konusunda hiçbir şekilde yasal düzenleme getirilmedi. Tüm bunlar yasallaştırılmayan fakat gerçek bir savaş durumu koşullarında olup bitiyordu" diye konuştu.
‘Her şeyin mümkün olduğu' ve suçların cezasız bırakılacağı inanışı askerleri suç işlemeye itiyor. Askerlerin çoğu, sivil yaşama döndükten sonra da suç çetelerine katılıyor.
‘SUÇLAR MİLİS GÜÇLERİ OLARAK KURULAN TABURLARDA YAYGINLAŞTI'
Ukrayna Hukuk Politikaları ve Sosyal Güvenlik Enstitüsü Başkanı Yelena Berejnaya, suçların düzenli ordu birliklerinden çok milis gücü olarak kurulan taburlarda gözlendiğini söyledi. Donbass'taki olayların ilk başına Ukrayna ordusunun kendi vatandaşlarıyla savaşma konusunda isteksiz davrandığının anlaşıldığını söyleyen Berejnaya, hükümetin çatışma bölgesine hızlıca oluşturulmuş milis taburlarını gönderme kararı aldığını kaydetti.
Askeri Başsavcının Ukrayna ordusunun sorunlarından sadece küçük bir kısmını aktardığından emin olduğunu ifade eden Berejnaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orduda yaygın olarak alkol ve uyuşturucu kullanılıyor. En korkunç olaysa, intihar sayılarında giderek yaşanan artış. Bir taraftan komutanların ve ‘dedelerin' uyguladığı şiddet, diğer taraftansa kendileri gibi olan insanlara ateş etme gerekliliği, sıklıkla trajik sonuçlara yol açıyor."
CEZASIZ KALMA DURUMU
Berejnaya, "Ordudaki ve özellikle de gönüllü milis taburlarındaki suç durumunu, ekilen milliyetçi ideolojinin tohumları daha da ağırlaştırıyor. Tüm bu ideoloji şiddet üzerine kurulmuş olmasının yanı sıra mahkemelerde, milliyetçi örgütlerin üyelerine karşı, kendi hayatları için korku nedeniyle hoşgörülü davranılıyor. Apoletli suçluların cezasızlık hissi, onları yeni suçlar işlemeye itiyor" ifadelerini kullandı.