13 Nisan gecesi ABD, İngiltere ve Fransa hava kuvvetlerinin Suriye'ye yaptıkları saldırının ardından kısa bir süre sonra Suriyeli birlikler, arızalandığı için infilak etmeyen 2 füzeyi buldu ve Rusya'ya teslim etti.
Rus askeri uzman Aleksey Leonkov, ele geçirilen füzelerdeki verilerin Rus sistemlerinin elektroniğinde bir takım değişikliklerin yapılmasının muhtemel olduğunu söyledi.
Sputnik'e konuşan Leonkov, "Tomahawk'ın yeni modelindeki elektronik bileşenler her şeyden önce en son nesil TERCOM sisteminden ve hedef arama ve tespit sisteminden oluşuyor. Bu sistemlerin analizi, taşları yerine oturtacak, bu tür füzelerin yakalanması durumunda elektronik harp sistemlerimizin imkânlarını genişletmemize yardım edecek" ifadelerini kullandı.
‘GERÇEK BİR HEDİYE'
Rus askeri uzman Mihail Hodarenok, Sputnik'e konuyla ilgili açıklamasında ABD'nin deniz araçlarında kullanılan füzenin ele geçmesinin yeni Amerikan teknolojilerini incelemek için iyi bir fırsat olduğunu aktardı. Uzun süre boyunca hava savunma birliklerinde görev yapan emekli Albay Hodarenok, "Motorun yapısını, navigasyon sistemlerinin nasıl çalıştığını, nasıl veri aldığını görmek, uzmanlarımız için çok ilginç olacak. Tabii ki bu (füze), yerli savunma sanayii sektöründe elektronik harp sistemlerini geliştiren çevreler için gerçek bir hediye. Bundan böyle çatışma sırasında Tomahawk'ların iletişim sisteminin nasıl devreden çıkarılacağı bilinecek" diye konuştu.
ABD savunma sanayii sektöründe gizli birçok savunma teknolojilerinin bulunduğunu ve bazılarının Rus sistemlerinden daha üstün olabileceklerini söyleyen Hodarenok, sözlerine şöyle devam etti:
"Göklerden malzeme bilimi ve teknolojilerle ilgili bir ders kitabı indi. Amerikalı mühendislerin başarıları, benzer görevi yapan Rus yapımı füzelerin geliştirilmesi ve modernizasyonunda muhakkak dikkate alınacak, örneğin Kalibr seyir füzelerinde."
Teknolojilerini sızdıran Amerikalılarsa, şu anda kullanılan binlerce füze olduğundan söz konusu füzelerin yapısında büyük değişiklikleri hızlı bir şekilde yapamayacak. Füzeler muhakkak modernize edilecek, fakat Rus uzmanlar artık neye hazır olunması gerektiğini yaklaşık olarak bilecek.
‘GANİMET AVI'
Kimi zaman karşı tarafa ait silahların ele geçirilmesi amacıyla operasyonlar bile düzenlendi. Örneğin Afganistan'da Rusya'nın dış istihbarat kurumu GRU çatısındaki özel timler, o zamanın ABD'nin yeni ürünü olan Stinger mobil füze sistemlerini ele geçirdi. Sovyet tasarımcılar, teslim edilen birkaç modeli inceledikten sonra bu sistemlere nasıl karşı koyulabileceğini hızlı bir şekilde buldu.
En son örneklerden biri de Ağustos 2008'de Güney Osetya Savaşı sırasında Rusya'nın Gürcistan'dan ele geçirdiği son teknoloji ürünü elektronik sistemlerle donatılmış 5 adet ‘Hummer'. Amerikalı askerler ve siyasiler Rusya'dan bu araçları iade etmesini birçok ke geri istedi. Ancak bilindiği üzere, savaş ganimetlerini iade etme gibi bir durum söz konusu olamaz.