Online perakende devi Amazon tarafından satılan ‘Rekognition' adlı yazılım, ABD'de kitlesel takip ve kişilerin kimliklerinin gerçek zamanlı olarak belirlenebilmesine olanak sağlıyor.
Ülkede bazı emniyet teşkilatlarının edindiği yazılımın kullanım alanı ve kapsamı, ‘güvenlik' gerekçesiyle şimdiden genişletilmeye başlandı.
Şüpheliler ile hapishane veri tabanındaki sabıka fotoğraflarının karşılaştırılmasında Rekognition'dan yararlanan Washington'daki bir emniyet müdürlüğü, ‘anlık yüz tanıma teknolojisini bazı durumlarda sahada kullanmak' için geçen ay bir düzenleme yaptı.
Buna göre sahadaki polisler, yanında kimlik belgesini bulundurmayan ya da göstermek istemeyenlerin kim olduklarını belirlemek için veya birinin hayatının tehlikede olması durumunda anlık yüz tanıma sistemini kullanabilecekler.
Orlando Polis Departmanı geçen yıl Amazon'un teknolojisine dayanan, "halkın güvenliğini daha da artırmak için gerçek zamanlı tespit yapılacak" bir pilot programı hayata geçirileceğini duyurdu.
Orlando'nun MOBESE kameraları ağı bulunuyor. Projeye ilişkin bilgi paylaşımında bulunan Rekognition Direktörü Ranju Das, Amazon'un kameralardan elde edilen görüntüler ile aranan kişilerin fotoğraflarını karşılaştıracağını ve eşleşme olması halinde polisi bilgilendireceğini açıkladı.
Das "Bu, insanları tespit etmek, takip etmek ve bunu gerçek zamanlı olarak yapmakla ilgili. Böylece kolluk kuvvetleri gerçek zamanlı olaylara karşı da alarma geçirilebilir" ifadelerini kullandı.
Basına yorumda bulunmayı reddeden Orlando Polis Departmanı ise "teknolojinin herkese açık alanlarda kullanılmadığını" söylemekle yetindi.
STK'LARDAN AMAZON'A ‘POLİSE SATMA' ÇAĞRISI
Yüz tanıma teknolojileri yeni olmasa da bu derece kitlesel şekilde ve doğrudan polis teşkilatları tarafından kullanımlarının Amazon aracılığıyla söz konusu olduğu belirtiliyor.
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin başını çektiği bir grup sivil toplum kuruluşu, Amazon'un yüz tanıma yazılımı satışına bir an önce son vermesi çağrısında bulundu.
Sivil toplum kuruluşlarının endişesi, sistemin hem MOBESE hem de polis üniformalarına iliştirilen vücut kameralarında da kullanımının yaygınlaşması.
Amazon'a çağrı yapan kuruluşlara göre anlık kimlik belirleme ve takip, orantısız şekilde gözaltı ya da tutuklamaya maruz kalan siyahiler, göçmenler ve protestocular açışından mevcut durumu daha da kötüleştirebilir.
AMAZON: KULLANIMINDAN SORUMLU DEĞİLİZ
Şirketin tüm bu endişeler ve çağrılara ilişkin yanıtı ise sadece "yazılım yasalara uygun şekilde kullanılması gerektiği ve kullanım şeklinden Amazon'un sorumlu tutulamayacağı" oldu.
İngiliz yayın kuruluşu Sky News'in geçen hafta yapılan kraliyet düğününde ünlüleri tanıyabilmek için Rekognition'ı kullandığı belirtiliyor.