ABD dışında anlaşmanın tarafı olan tüm ülkeler ABD’nin bu kararına katılmadıklarını ve karardan kaygı duyduklarını açıklarken ABD, İran’a yönelik yaptırım kararının diğer ülkeler tarafından da uygulanması yönünde politika izleyeceğinin işaretini verdi. Görevine yeni atanan ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, ilk görev gününde “İran’da iş yapan Alman şirketleri derhal operasyonlarını kesmeli” ifadelerini içeren tweet atarken ABD Büyükelçisi’ne Almanya’dan tepki yükseldi.
'ABD’NİN KARARI TÜRKİYE’Yİ DE OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR'
ABD’nin İran’a yaptırımlarından Türkiye’nin nasıl etkileneceğini Sputnik’e değerlendiren ekonomist Arda Tunca, “ABD Trump’ın gelişiyle birlikte uluslararası siyaseti geren, alevin üstüne körükle giden bir politika uygulamaya başladı. Bu çerçevede ABD’nin Avrupa ile arası açılmaya başladı. İran’a ambargoların kalkmasıyla birlikte pek çok şirket İran’da iş yapmaya başlamıştı, Türkiye de yavaş yavaş ticaretini açmaya başlamıştı İran’la. Her ne kadar Avrupa ‘Ben anlaşmayı devam ettiriyorum’ dese de bir hasar ortaya çıkacaktır önümüzdeki dönemde. Türkiye’yi de birtakım olumsuzluklar etkileyecektir; kurdaki oynamayla bunu gördük” dedi.
'TRUMP YÖNETİMİNDEKİ ABD’NİN BEKLENMEDİK ADIMLAR ATACAĞINI ÖNGÖREREK HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR'
'İRAN’DA VE İRAN’LA İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YANSIMALARI OLACAK'
ABD’nin attığı adımla petrol fiyatlarının yükselebileceğine işaret eden Erkan, “Petrol fiyatlarının daha da yükselmesi, Türkiye açısından negatif bir senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Son dönemde zaten enerji fiyatlarında artıştan dolayı Türkiye’ni cari açığı, enflasyonu olumsuz etkileniyor. Bu noktada daha yüksek petrol fiyatına dair senaryolarda Türkiye açısından enerji maliyetinin artması ve etrafındaki jeopolitik risklerin artması bağlamında daha olumsuz bir görüntüden söz etmek mümkün olabilir” diye konuştu.
'ABD İRAN KONUSUNDA MÜTTEFİKLERİNİ YANINA ÇEKEMEDİ'
'ABD’NİN ATTIĞI ADIMLARDAN TÜRKİYE EKONOMİSİ DE ZARAR GÖRÜYOR'
Son dönemde Trump’ın ekonomi alanında aldığı korumacı tedbirler, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Mart ayında ABD’nin çelik ithalatına ek gümrük vergisi getirmesi ve Türkiye’yi gümrükten muaf ülkeler arasına almamasıyla, Türkiye’nin çelik sektörünü de olumsuz etkileneceği yorumları yapılmıştı. Bu kapsamda önceki gün Rus metal üreticisi MMK Şirketler Grubu, Türkiye’deki MMK Metalürji fabrikasında sıcak haddelenmiş çelik rulo üretimine yeniden başlama kararını askıya aldığını, ABD’nin Avrupa ülkelerine karşı uygulamaya koyduğu gümrük vergileriyle ilgili belirsizliğin bu kararda etkili olduğunu açıkladı.
Ekonomist Arda Tunca da ABD’nin attığı adımlardan Türkiye ekonomisinin birincil olarak etkilendiğini vurgulayarak, “Türkiye artık şunu görmeli; Trump’ın iktidarda olduğu bir ABD, Türkiye’ye her şekilde zarar verebilir. Buna göre tedbirler almamız lazım. Trump’ın önümüzdeki dönemde alacağı tedbirlerin hepsi Türkiye’yi olumsuz etkiliyor, belki Meksika sınırına yapılan duvarın doğrudan olumsuz bir etkisi yoktur. Türkiye’nin yapması gereken ABD’den hem ulusal güvenliğe hem de ekonomimize gelebilecek zararları hesaplamalı. Bizim birçok ABD’li dostumuz var, onlar da bu durumdan şikayetçiler, ABD’li girişimciler de vatandaşlar da şikayetçi. Son dönemde onaylanma oranı bu kadar hızla düşmüş başka bir ABD Başkanı yok. Bizim de buna göre hareket etmemiz gerekiyor. ABD’nin attığı adımlardan dünya ekonomisi de Türkiye ekonomisi de zarar görebilir, bunu görmemiz gerekiyor. Türkiye’nin uluslararası ekonomik ve siyasi durumu da çok iyi yönetebilmesi gerekiyor” diye konuştu.