Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in AB'nin Batı Balkan ülkelerini üye alması gerektiği, aksi takdirde bölgede yeni içsavaş çıkacağı uyarısı yapmasına yanıt veren Macron, AB fikri derinleştirilmeden ve birlik kendini reformdan geçirmeden yeni üye alınmasına karşı çıktı.
'JEOPOLİTİK RİSK'
"Karşı karşıya olduğumuz jeopolitik risk, Batı Balkan ülkelerinin Rusya veya Türkiye'ye kaymasıdır. Balkanların Türkiye veya Rusya'ye meyletmesini istemem'' diyen Macron, diğer yandan gelecek yıl İngiltere'nin AB'den ayrılacağına dikkat çekip şöyle devam etti:
''Ama 28 üyeyle zor işleyen ve yarın 27 üyeyle kalacak olan Avrupa'nın, 30 yahut 32 üyeyle aynı kurallarla doludizgin gidebileceğine karar vermesini de istemiyorum.''
'EGE'DE TÜRKİYE'YE KARŞI YUNANİSTAN'A DESTEK'
Fransa Cumhurbaşkanı, 'Türkiye'nin Ege'de Yunanistan'a karşı provokasyonda bulunduğunu' iddia eden bir soru üzerine de Ege ve Akdeniz'deki anlaşmazlıklarda Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yanında oldukları mesajı verdi.
Macron, 'AB'de savunma işbirliği ve dayanışmanın öncelikli olduğunu, Skripal vakasında dış tehdide karşı İngiltere'yi destekleyen Fransa'nın Yunanistan'la da aynısını yapacağını, bu konuda Başbakan Aleksis Çipras'a güvence verdiğini' söyledi.
'FANATİZMDEN BÜYÜLENME ARTIYOR'
Bu içsavaşta ülkelerin farklılıklarının ve ulusal egoizmlerinin dünyaya birlik içinde görünmekten daha önemli hale geldiğinden yakınan Macron, bağnazlığın peşine takılmanın, fanatizmden büyülenmenin sözkonusu olduğunu ve bu eğilimin git gide büyüdüğünü belirtti.
'UYURGEZERLER NESLİNDEN DEĞİLİM'
AB'nin kendisini reformdan geçirerek demokrasiye bağlılığını yenilemesi çağrısında bulunan Macron, 2019'da yapılacak AP seçimleri öncesinde 'Avrupa'nın yeniden inşası' projesi, popülizmin yükselişine karşı Avrupa yurttaşlarının fikirlerini ifade edebilecekleri 'yurttaş bilgilenmesi' kampanyası başlattı.