'TEK BİR ŞEY NET: RUSYA'NIN BU OLAYLA HİÇBİR ALAKASI YOK'
Yermakov "Salisbury'de Skripaller'e yapılan saldırının yalan ve hukuk dışı bir macera olduğu gittikçe daha da açığa çıkıyor. Yapılacak tek şey olayın arkasında kim olduğunu, amacının ne olduğunu açığa çıkarmak. Ancak tek bir şey net: Rusya'nın bu olayla hiçbir alakası yok. En azından şu nedenden: Rusya için böyle bir macera kabul edilemez, bu bizim için hiçbir açıdan kârlı değil" dedi.
Yermakov "Basit bir mantıkla şu iki şey söylenebilir: İngiliz yönetimi ya topraklarındaki bir terör saldırısını önleme becerisine sahip değil ya da saldırıyı doğrudan ya da dolaylı olarak kendileri düzenledi" sözlerini sarf etti.
Yermakov, ortada İngiltere topraklarında bir Rusya vatandaşına (Yuliya Skripal) saldırının söz konusu olduğunu vurguladı.
Watch live 🔊
— Russia in USA 🇷🇺 (@RusEmbUSA) March 21, 2018
.
Vladimir Yermakov, the head of @mfa_Russia department of arms non-proliferation and control, is speaking with foreign ambassadors about latest developments on the poisoning case of Skripals
.
🔊 https://t.co/TKtIiibSsp pic.twitter.com/y0puDTFnvl
'LONDRA VE OPCW'DEN RESMİ VE DETAYLI BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'
İngiltere'nin olayla ilgili numunelere ve bilgilere ulaşılması teklifini hâlâ reddettiğini vurgulayan Yermakov, Londra'dan resmi bir açıklama beklediklerini ifade etti.
Yermakov "Yine ret cevabı aldık, hem de hiçbir açıklama olmadan. Londra ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nden (OPCW) resmi ve detaylı bir açıklama bekliyoruz" dedi.
'ASKERİ GAZ OLSAYDI, KURBAN SAYISI DAHA FAZLA OLURDU'
Yermakov "Kendine saygısı olan herhangi bir uzman, gerçekten askeri gazın kullanılmış olması durumunda kurban sayısının daha fazla olmasının kaçınılmaz olacağı bilgisini verecektir. Ancak Londra'dan aldığımız cevaplar, tamamen başka bir tablo olduğunu gösteriyor" dedi.
Yermakov, açıklamalarına şöyle devam etti: "Olayla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğimizi vurgulamak istiyorum. Bütün ayrıntıları inceliyoruz. Zamanı geldiğinde bu provokasyonu gerçekleştiren ve dahli olan tüm tarafların cezalandırılacağından eminiz. Ayrıca şunun altını da bir kez daha çizmek istiyorum: Rusya kimseyi hiçbir şeyle suçlamıyor."
Yermakov, söylediklerinin çarpıtılmaması gerektiğini de vurguladı.
Russia is not accusing anyone — it's not the way we do things — Russian Foreign Ministry official on #SkripalCase https://t.co/pJ4y6Oy10p pic.twitter.com/v8drZC6xlw
— RT (@RT_com) March 21, 2018
'OKYANUS ÖTESİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ OLABİLİR'
Yermakov ayrıca "Hayal edecek olursak, tüm bunlar okyanus ötesinden gerçekleştirilmiş olabilir. Zira İngiltere'nin en yakın partnerinin, dünyanın resmi olarak elinde en çok kimyasal silah bulunan ülkesi olduğu bir sır değil. Belki de bununla Salisbury'de olan kirli oyunlar açıklanabilir. Fakat elbette burada komplo teorisi şeması çıkarmak istemeyiz. Bunu kesinlikle yapmayacağız" ifadelerini kullandı.
Yermakov, İngiltere'nin, Rusya vatandaşı olan Yuliya Skripal'e konsolosluk düzeyinde dahi erişim sağlanmasına izin vermemesinin şaşırtıcı olduğunu, bunun devletlerarası iletişim kurallarının da ihlali olduğunu ifade etti.
Yermakov, İngiltere'den olayla ilgili gerekli yanıtları almadıkları gibi, İngiliz yetkililerinin ifadelerinde çok fazla kafa karışıklığı ve tutarsızlıkların olduğunu belirtti.
'RUSYA ELİNDEKİ KİMYASAL SİLAHLARI İMHA ETTİ'
Yermakov "Sovyetler Birliği'nden kalan, 40.000 tonluk, dünyanın en büyük kimyasal silah deposu imha dildi. OPCW de Rusya'nın elindeki tüm kimyasal silahları imha ettiğini resmi olarak doğruladı" dedi.
Yermakov, büyükelçilere şunları da söyledi: "Şimdilik konuyla ilgili sorularınız yoksa, olağan diplomatik kanallarla temasa hazır olacağız. Zira bu konuyla ilgili akıllarda ciddi soruların kalmaması bizim için önemli. Mevcut problemleri çözmek istiyorsak, bu sorunlar ele alınmalı, görüşülmeli ve çözülmeli."
Londra, Rus askeri istihbaratında çalışırken İngiliz dış istihbarat servisi MI6'ya bilgi sızdıran eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızı Yuliya Skripal'in zehirlenmesinde A-234 isimli sinir gazının kullanıldığını, olayın arkasında Rusya olduğunu ileri sürmüştü. Londra, bu iddialar nedeniyle 23 Rus diplomatın sınırdışı edilmesine karar vermişti. Moskova da bu adıma aynı şekilde karşılık vermişti. Londra ayrıca Moskova'nın inceleme için talep ettiği numuneleri vermeyi reddetmişti.