ABD Başkanı Donald Trump, dün sürpriz bir kararla Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’u görevden alarak yerine CIA Direktörlüğü görevini yürüten Mike Pompeo’yu atadığını açıkladı.
Tillerson, son olarak 16 Şubat’ta Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, ziyarette Türkiye ile ABD’nin ikili ilişkilerinde öne çıkan meseleleri çözmek için sonuç odaklı bir mekanizma kurmasının kararlaştırıldığı açıklanmıştı. İkili mekanizma kapsamında Suriye konulu ilk çalışma grubu toplantısı 8-9 Mart’ta ABD’nin başkenti Washington’da yapılmıştı. Tillerson ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 19 Mart’ta Washington’da görüşmesi kararlaştırılmıştı ancak Çavuşoğlu bugün bu görüşmenin ertelenebileceğini belirtti.
'YENİ BİR UZLAŞMAYA GEREK DUYULACAK'
'ABD, SURİYE’DE PYD’Yİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK'
Bağcı, “Aynı hamam aynı tas, görüş ayrılıkları devam edecek, herkes kendi gücü çerçevesinde çıkarlarını maksimize etmeye çalışacak ama ABD’nin bu coğrafyada hele hele bugünden sonra Kürtler’in hamiliğini bırakmasını düşünmek safdillik olur. Bu, nasıl bir sürece götürür ayrı dava ama Kürtleri koruma altına alan bir ABD ile karşı karşıyayız” dedi.
'ABD’NİN TÜRKİYE POLİTİKASINDA BİR DEĞİŞİKLİK OLMAZ'
'FETHULLAH GÜLEN’İN İADESİ NE ŞİMDİ NE GELECEKTE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'
ABD’de Dışişleri Bakanlığı değişikliğinin, ABD’nin Fethullah Gülen’e yönelik politikasında bir değişikliğe yol açmayacağını da vurgulayan Bağcı, “ABD’nin Fethullah Gülen’i Türkiye’ye vermesi söz konusu değildir. Bu, tarihsel kıyaslamayı yapacak olursak Cem Sultan’ın Papa’nın elinde esir kalması gibidir. Devletlerarası ilişkilerde tarihsel örneklerde bunu görüyoruz. Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi, ABD’nin kendini inkarı anlamına gelir. ABD’nin ne şimdi ne gelecekte yapmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Türkiye’nin talepleri yerindedir ama ABD vermeyecektir” DEDİ.
'TİLLERSON İLE POMPEO’NUN TON FARKLILIKLARI İKİLİ İLİŞKİLERE YANSIYACAKTIR'
Konuyla ilgili Sputnik’e değerlendirmelerde bulunan ABD siyaseti konusunda çalışmaları bulunan araştırmacı Mehmet Yeğin de ABD’de dışişleri bakanı değişikliğinin ikili ilişkilerde köklü değişikliğe yol açmayacağı ancak Tillerson ile Pompeo arasında ‘ton farklılıkları’ olduğunu ifade etti. Yeğin şöyle konuştu:
Pompeo’nun dışişleri bakanlığı döneminde Türkiye ile ABD arasındaki görüşmelerin daha zorlu geçebileceğini de ifade eden Yeğin, “İki ülke arasında kriz çözüldü, ben bunun tekrar krize döneceğini düşünmüyorum ama bu meselelerin çözümü Tillerson ile çok daha kolay olabilecekken Pompeo ile biraz daha sert müzakereler söz konusu olabilir diye düşünüyorum” dedi.
'OLASI ABD-İRAN GERGİLİĞİNİN TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNE DE YANSIMASI OLUR'
'POMPEO, TRUMP’IN DİNLEDİĞİ BİR FİGÜR'
Türk-Amerikan ilişkilerinde hızlı ve ani değişiklikler beklemediğini ifade eden Yeğin, Pompeo’nun Dışişleri Bakanı olmasının olumlu bir yönü de olabileceğini ifade ederek şunları söyledi:
“Şu açıdan faydalı da olabilir; Pompeo, Trump’ın dinlediği bir figür. Tillerson ile müzakere ediyorsunuz ama bunun ne kadarının uygulanacağının belli olmadığı bir durum vardı. Pompeo ile konuştuğunuz zaman bunun gerçekten uygulanacağını bilerek hareket edersiniz. Dışişleri Bakanlığı’ndaki atamaları da tamamlayabilir Pompeo, Amerikan diplomasisinin gerçek anlamda etkin olabileceği bir tablo oluşabilir. Bu da ikili ilişkiler açısından önemli. Bunun pozitif yansımaları olabilir ama bunlar çok zayıf şeyler, Türk-Amerikan ilişkileri açısından çok büyük değişiklikler değil ama mutlaka bir tesiri olacaktır.”