The Lebanese president's office deny any departure from diplomatic protocol but rather claimed that Tillerson had simply arrived a few minutes earlier than expected for the meeting. pic.twitter.com/Yaclc5Bgdz
— Ruptly (@Ruptly) February 15, 2018
Tillerson beklerken nihayet Dışişleri Bakanı Cibran Bassil içeri girip ABD'li mevkidaşıyla el sıkıştı. Bunun da diplomatik normlara uygun olmadığı yorumları yapılırken ardından Hizbullah'ın siyasi müttefiki Aun'un da teşrif etmesiyle görüşme gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Refik Çlela ''Diplomatik protokolden sapma yok. ABD'li bakan beklenenden bir kaç dakika erken geldi ve görüşme zamanında başladı. Girişte protokol müdürü tarafından karşılanıp selamlandı'' açıklaması yaptı.
'SICAK KARŞILAMA, AÇIK SÖZLÜ GÖRÜŞME İÇİN TEŞEKKÜR'
Dünkü Ürdün durağında İran'ın birliklerini ve milislerini Suriye'den çekmesi talebini tekrarlamış olan Tillerson, Aun'la görüşmenin ardından sarayın ziyaretçi defterine şunları yazdı:
''Cumhurbaşkanı sıcak karşılamanız, açık sözlü, dürüst, verimli görüş alışverişiniz için teşekkür ederiö. ABD özgür ve demokratik bir Lübnan için Lübnan halkının yanındadır.''
'İSRAİL'LE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNAYIN'
Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Tillerson ile görüşmede İsrail'le kara ve deniz sınırlarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümünde ABD ve BM'nin etkin rol oynamasını talep ettikleri, Lübnan'ın uluslararası toplumca tanınan sıırlarının dışında gözünün olmadığı ve sondaj yapmaya hazırlandığı karasularına yönelik İsrail'in iddialarını reddettiği ifade edildi.
Açıklamada Lübnan'nın güney sınırında sukuneti korumaya bağlı olduğu ve kimseyle savaş istemediği vurgulandı.
Tillerson ise daha sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail-Lübnan sınırında sukunet için her iki ülkeyle temas halinde olduklarını, Lübnan'dan karasularıyla ilgili talepte bulunmadıklarını, İsrail'le çözüm ararken İsrail'i yapıcı olmaya çağırdıklarını söyledi.
'HİZBULLAH SURİYE'DEN ÇEKİLSİN' TALEBİ
Ardından İran destekli, Suriye'de hükümetin yanında savaşan Şii örgüt Hizbullah'a yönelik suçlamalara geçen Tillerson, ''Suriye'deki varlıkları kan dökülmesini kalıcı hale getirdi, masum insanların yerlerinden olmalarını artırdı ve barbar Esad rejimine payanda oldu'' iddiasında bulundu.
'HİZBULLAH LÜBNAN VE BÖLGEYE TEHDİT'
ABD Dışişleri Bakanı, örgütün, silahlanmayı ve yurtdışındaki faaliyetlerini sona erdirerek bölgede istikrar sağlanmasına yardımcı olmasını istedi: ''Hizbullah sadece ABD için endişe kaynağı değil. Hizbullah'ın eylemleriyle büyüyen silah cephaneliğinin Lübnan'a istenmeyen ve yardımcı olmayan huzursuzluk getirmesinden Lübnan halkı da endişe duymalı. Hizbullah'ın bölgesel çatışmalara müdahil olması, Lübnan'ın güvenliğini tehdit ederken bölgede istikrarsızlaştırıcı etki yapıyor.''
SUUDİ VELİAHT PRENSİNİN ELİNDEN ZOR KURTULAN HARİRİ İLE DE GÖRÜŞTÜ
Tillerson, kasım ayında İran dini liderinin başdanışmanıyla görüşmesinin ardından Suudi Arabistan'a davet edilerek bir süre rehin alınıp istifaya zorlanan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Hizbullah'ın müttefiki olan Meclis Başkanı Nebih Berri ile de biraraya geldi.