Hariri'nin Suudi Arabistan'da zorla tutulduğunu öne süren Aun, Lübnan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada Hariri'nin alıkonulmasının uluslararası insan haklarının ihlali olduğunu savundu.
Aun "Hiçbir şey Başbakan Hariri'nin 12 gündür dönmemesini haklı göstermez. O nedenle onun Viyana Anlaşması'na aykırı olarak alıkonulup gözaltında tutulduğunu varsayıyoruz" dedi.
الرئيس عون: لا شيء يبرر عدم عودة الرئيس الحريري بعد مضي ١٢ يوماً. وعليه نعتبره محتجزا وموقوفا، ما يخالف اتفاقية فيينا وشرعة حقوق الانسان
— Lebanese Presidency (@LBpresidency) November 15, 2017
'HARİRİ'NİN DÖNÜŞÜNÜ UZUN SÜRE BEKLEYEMEYİZ'
Yurtdışından yapılan istifayı kabul edemeyeceğini de belirten Aun, "Hariri'nin dönüşü için uzun süre bekleyemeyiz, devletin işleyişini durduramayız" dedi.
الرئيس عون: لا يمكننا اطالة الانتظار وخسارة الوقت، اذ لا يمكن إيقاف شؤون الدولة
— Lebanese Presidency (@LBpresidency) November 15, 2017
HARİRİ 2 GÜN ÖNCE DÖNECEĞİNİ DUYURMUŞTU
Hariri ondan önce Future TV'deki röportajında da isitfa kararını kendi iradesiyle verdiğini ve Lübnan'a dönüp istifası için resmi işlemleri yerine getireceğini açıklamıştı.
Hariri, 4 Kasım'daki açıklamasında da kendisine yönelik suikast tehdidi olduğunu savunarak istifa kararı aldığını belirtmiş, Lübnan'daki mevcut siyasi atmosferin 2005'te babası ve eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinden önceki anlara benzediğini savunmuştu.
Hariri istifa açıklamasında İran ve Lübnan Hizbullah'ının Lübnan'ı ve bölgeyi istikrarsızlaştırmaya çalıştığını savunmuş ancak Tahran bu suçlamaları reddetmişti.
Lübnan Hizbullah'ı lideri Hasan Nasrallah ise istifanın arkasında Suudi Arabistan'ın olduğunu iddia etmişti.
Suudi Arabistan daha önce Hariri'nin ev hapsinde tutulduğu iddiasını reddetse de Hariri'nin 'hareket özgürlüğünün kısıtlandığı' yönündeki suçlamalar konusunda bir açıklamada bulunmamıştı.