Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin dalı harekatıyla ilgili Suriye hükümetine yazılı bilgi vermesi ‘Ankara ile Şam yakınlaşıyor mu?' sorularını gündeme getirmişti. Ancak Hükümet, Suriye hükümetiyle diplomatik temasın olmadığını açıkladı. CHP'nin de aralarında yer aldığı bazı muhalefet partileri ise Ankara'nın bir şekilde Şam ile doğrudan ilişki kurması gerektiği görüşünü savundu.
CHP'Lİ TOPAL SURİYE İLE İŞBİRLİĞİ ÖNERDİ, AK PARTİLİ BOZKIR YORUM YAPMADI
CHP'li Serkan Topal üyesi olduğu TBMM Dışişleri Komisyonu'nun geçen hafta yapılan toplantısında önerisini resmen gündeme getirdi. Basına kapalı yapılan toplantının tutanaklarına göre Topal, Türkiye'nin mücadelesinde daha başarılı olabilmesi için Suriye ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi.
'İNANIYORUM EN KISA SÜREDE OLUMLU CEVAP ALIRIZ'
CHP'li Serkan Topal, teklifini bu sorun çözülünceye kadar da her yerde dile getireceğini ifade ederek, "Barışın tesis edilebilmesi, yeniden dostluk hukukunun, yeniden kardeşlik hukukunun tesis edilebilmesinin temel şartı budur. Ankara ve Şam acil, ivedi bir şekilde ilişkiye girmek zorundadır. İş ve güç birliği yapılabilmesinin ön koşulu budur. Bunu savunuyorum. Ben bunu dile getirdim. Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi gerektiğini de vurguladım. Oradan olumlu ya da olumsuz bir şey tam olarak alamadık. Ama ben inanıyorum en kısa sürede olumlu bir cevap alırız inşallah" diye konuştu.
'DEVLET YÖNETİMİ CİDDİYET İSTER, SOMUT ADIM ATILMALI'
ÖYMEN: TEMAS DOĞRUDAN ESAD İLE MASAYA OTURMAK ANLAMINA GELMEZ
Emekli Büyükelçi Onur Öymen ise, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamalarını, "Türkiye, Suriye'ye bütün kapıları kapatmıyor" şeklinde yorumladı. Öymen, "Benim anladığım bütün kapıları kapatmıyor. Her ne kadar Cumhurbaşkanı'nın daha kuvvetli ifadelerle varsa da buna tepkisi…" dedi. Suriye hükümetiyle temasın doğrudan doğruya Esad ile masaya oturmak anlamına gelmediğini vurgulayan Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü:
'TÜRKİYE'NİN DE SURİYE'DEN BEKLENTİLERİ VAR'
Emekli Büyükelçi Öymen, herkesin Türkiye'den beklentilerini söylediğini ancak Türkiye'nin de Suriye'den beklentileri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne taraftar olduğunu, egemenliğini desteklediğini ifade eden Öymen, "Peki Suriye, Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygılı mı? Bugün bile hala Sureye haritalarında Hatay Suriye toprağı gösteriliyor. Şimdi bunu kabul etmemiz mümkün müdür? Türkiye'nin Suriye ile imzaladığı bir anlaşma var, Adana Mutabakatı var. Orada teröre karşı işbirliği hükümleri var, o hükümlerin de uygulanması lazım. Biz Suriye'nin teröre karşı orada üstlendiği yükümlülükleri de yerine getirmesini bekliyoruz" diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN BU YAPTIĞI İŞ KAÇINILMAZ'
'İLETİŞİM KANALLARI OLMALI'
Onur Öymen, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun bu açıklamasının ardından bir adım atılıp atılmayacağının beklenerek görüleceğini söyledi. Öymen, "Bu gibi konular çok böyle zaman içerisinde değişiyor, ortam, düşünceler. Ama sağduyunun sesi bir iletişim kanalının olması gerekiyor, bunu anlamak lazım" diye konuştu.
'ESAS TEHLİKE IRAK'IN KUZEYİNİN SURİYE'YE KOPYA EDİLMESİ'
Bir de resmin bütününü görmek gerektiğine işaret eden Öymen, bugünkü koşulların ötesinde en büyük tehlikenin, bu savaşın bir şekilde bitmesinden sonraki Suriye'nin durumu olduğunu söyledi. Öymen, şöyle konuştu: