Reuters, üst düzey AB yetkililerine dayandırdığı haberinde, zirvenin Brüksel yerine Varna'da düzenlenmesinin, Avrupa tarafının buluşmayı 'düşük profilli tutmak' istemesinden kaynaklandığını ileri sürdü.
'GERİLİMDEN DUYULAN RAHATSIZLIK YÜZÜNDEN'
Reuters'e konuşan üst düzey AB yetkilileri, AB liderlerinin Türkiye ile ilişkilerdeki gerilimden duydukları rahatsızlık nedeniyle zirveyi Brüksel yerine Varna'da yapmayı tercih ettiklerini söyledi.
Bir AB yetkilisi, Türkiye'nin zirvenin Brüksel'de yapılmasını istediğini, ancak Avrupa tarafının 'zirvenin profilini düşürmek' amacıyla AB dönem başkanı Bulgaristan'ın Varna kentinde karar kıldığını aktardı.
'ZORLU GEÇECEK'
Haberde hem Türk hem de Avrupa tarafının zirvenin zorlu bir atmosferde gerçekleşeceği beklentisinde oldukları belirtildi. Ancak karşılıklı çıkarların diyaloğu sürdürmek dışında seçenek bırakmadığı vurgulandı.
Reuters'a konuşan bir başka AB yetkilisi de zirvede Suriyeli sığınmacılar konusunun gündemde olacağını, AB'nin Türkiye'ye sığınmacı mutabakatı çerçevesinde taahhüt edilen ikinci 3 milyar euroluk kaynağı serbest bırakmaya hazırlandığını anlattı.
Bu kaynağın Suriyeli sığınmacıların okul, tıbbi bakım ve meslek eğitimi gibi ihtiyaçları için kullanılması öngörülüyor.
'VİZE SERBESTİSİ, GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ İMKANSIZ'
Aynı AB yetkilisi, vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonu konularında ilerlemenin ise imkansız olduğunu söyledi.
'TERÖRLE MÜCADELE YASALARINI YUMUŞATMA TASLAĞI YETMEZ'
Ankara'nın üyelik müzakerelerine yeniden başlanabilmesi için yargı ve hukuk alanında gerekli reformları hayata geçireceğine AB liderlerinin son derece şüpheli baktığını belirten AB yetkilisi, "Terörle mücadele yasalarının yumuşatılması yönünde bir taslak sunsalar bile bu yeterli olmayacaktır… Vize serbestisini AB liderleri de Avrupa Parlamentosu da şu anda kabul etmez" dedi.