Erdoğan ile Macron'un ortak basın toplantısı son derece gerilimli geçti. Fransız gazeteciler Suriye, demokrasi ve basın özgürlüğüyle ilgili sorular yöneltince Erdoğan sert cevaplar verdi. Macron basın toplantısına şöyle başladı:
'TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİK SÜRECİ NORMAL BİR ŞEKİLDE İLERLİYORMUŞ GİBİ BİR İKİYÜZLÜLÜĞÜN TERK EDİLMESİ GEREKİYOR'
ERDOĞAN: TÜRKİYE, AB SÜRECİNDE 54 YILDIR KAPIDA BEKLETİLEN ÜLKE
Erdoğan'ın ise şöyle konuştu:
'AB SÖZÜNÜ TUTMADI'
'BAZI DOSTLARIMIZ YPG'Yİ YANLARINA ALMAK SURETİYLE IŞİD'E KARŞI MÜCADELE ETTİĞİNİ SANIYOR'
'FETÖ VE PKK FRANSA'DA KURUMSALLAŞIYOR'
- Fransa'da FETÖ mensuplarına yönelik hassasiyet çok önem arz ediyor. Buralarda dernekleriyle, vakıflarıyla, iş yerleriyle adeta kurumsallaşıyorlar. PKK aynı şekilde kurumsallaşıyor. Yani buralardaki hassasiyet eğer gözden kaçırılırsa inanıyorum ki yarın bunun sıkıntısı farklı olacaktır.
'TÜRKİYE'DE DE YARGI BAĞIMSIZ'
- Türkiye bir hukuk devletidir. Batı, her zaman bize 'Yargı bağımsızdır' diyor. Türkiye'de yargı bağımlı değil ki. Kendi kararını kendisi oluşturuyor. Sayın Cumhurbaşkanı bana isimler verdi. Adalet Bakanı'ndan temin ederek göndereceğim.
'GAZETE KÖŞELERİNDEN TERÖR BAHÇELERİNİ SULUYORLAR'
'ÜYELİK DEĞİL, İMTİYAZLI İLİŞKİ' İMASI
Açıklama sonrası soruları yanıtlayan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine yönelik bir soruya, "Beklediğimizi alabilmek için biraz daha zaman gerekecek. Şu anda 16 fasıl açılmış vaziyette, ama bunlar kapanmış değil. Bunlar aç-kapa ne zaman yapılır bu soruya çok daha rahat verecğim" yanıtını verdi. Macron da "AB Türkiye'ye aslında çok iyi davranmadı. Ben ikili ilişkilerimize yoğunlaşıyorum. Açık net konuşulsa zaman kazanılır. Blokaj yaratan konuları açıkça konuşsak, yeni başlıkların açılmasına imkan vermeyecek durumları konuşsak zaman kazanılır. Burada amaç Türk halkının Avrupa'nın içinde kalmasını muhafaza etmek. Avrupa'da bir gelecek istiyoruz Türkiye için. Bu sürecin bir ikiyüzlülüğü oldu" ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN'DAN MİT TIRLARINI SORAN FRANSIZ GAZETECİYE: FETÖ AĞZIYLA KONUŞUYORSUN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransız gazetecinin sorusuna tepki https://t.co/aby6hx5ES8 pic.twitter.com/gtZTosMbSn
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) 6 Ocak 2018
'TÜRK GAZETECİLERİN SORAMAYACAKLARINI SORMAYA ÇALIŞTIM'
MİT TIR'larını soran France 2 televizyonu muhabiri Laurent Richard ise, Twitter'dan #basınözgürlüğü etiketiyle paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı: "Bugün sadece Erdoğan'a Türk gazetecilerin artık soramayacağı soruları sormaya çalıştı.
Today I just tried to ask questions turkish journalists can no longer ask to @RT_Erdogan. #pressfreedom https://t.co/vuIANTH9bc
— Laurent Richard (@laurentrichard0) 5 Ocak 2018
Suriye ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Macron, "Gelecek haftalarda silahlı çatışmalar bittiğinde yeni bir süreç başlayacak. Masanın etrafında oturan herkesin çıkarları Erdoğan'ın çıkarlarıyla aynı değildir. Onlar kendi iktidarlarını güçlerini oturtmak istiyorlar. Suriye halkı yeni kaderini belirleyecektir. Türkiye'deki 3 milyondan fazla Suriyeli Esad rejiminden kaçtı. Suriye halkı kaderini kendi belirlemeli" dedi. Erdoğan şöyle devam etti:
'NATO'DA DOSTUMUZ OLAN ABD'NİN YPG'YE TIRLARLA SİLAH VERMESİ ÜZÜNTÜ KAYNAĞIMIZ'
'SURİYE'DE BİZİM ÇÖZÜMÜMÜZ ESED'SİZDİR VE DEMOKRATİK SEÇİMİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİDİR'
- Bizim hedefimiz Esed'li bir çözüm değildir. Bizim hedefimiz Esed'siz ve Suriye halkının kendi demokratik iradesiyle bir seçimi gerçekleştirmektir. Bizim buna yardımcı olmamız lazım
'BURADA OSMAN KAVALA'NIN AVUKATLARI VAR, BELLİ'
- Evet, burada Osman Kavala'nın avukatları var, iyi. Burada bu avukatlar da çalışıyorlar. Türkiye'de İstanbul'daki gezi olaylarının geri planındaki aktörleri olduğunu hanımefendiye hatırlatayım, üzerinde çalışma yapsın
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.