Dünya'dan Kezban Karaboğa'nın haberine göre, kendi ofislerinde ‘ danışmanlık' yapan yabancıların da gittiğini belirten Akare Yurt Dışı Eğitim Fuarları Koordinatörü Aslıhan Özenç, "Hazırlık, dil eğitimi için hoca getiremiyoruz. Kolej yöneticileri Avrupa'ya ‘ hoca getirelim' diye eleman yolluyor ama Amerikalılar ve İngilizler Türkiye'ye gelmektense başka ülkelere gidiyor. Kolejler hoca getiremiyor. Fas'tan hoca getiriyorlar. Tercih yapabilenler bizi seçmiyor" dedi.
Amerika'dan öğrencilerin diğer ülkelerde exchange-değişim yapması için İstanbul'a ofis açan Accent International'ın İstanbul'daki ofisini kapattığını anlatan Özenç, şunları söyledi:
'SEYAHAT UYARILARI İŞLERİ DEĞİŞTİRDİ'
Kaliforniya'dan henüz geldiğini anlatan Özenç, "Bütün üniversitelerin sorduğu şu; ‘Orada ortam nasıl? ‘Savaş nasıl gidiyor?' diye soruyorlar. Biz de ‘Savunmadayız, bizim askerlerimiz sınır savunması yapıyor, savaşta değiliz', 'Tehdit altında değiliz, normal hayatımıza devam ediyoruz' diyoruz. Onlar, 'Ortam düzelsin geleceğiz' diyorlar. Erasmus programlarının da exchange'in de azalmasını etkileyen maalesef bu ortam. Kültürel mübadele kaybı yaşanıyor, bu son iki yıldır var" dedi.
'ABD'DEN GELEN ÖĞRENCİ SAYISI YOK DENECEK KADAR AZA İNDİ'
'BELLİ KURALLAR VE TEDBİRLER GELİŞTİRMEK DURUMUNDAYIZ'
Kısa dönemde konjonktürel olarak ortaya çıkan ilgi artışı veya azalışının orta vadede dengeleneceğini belirten Aydın, "Türkiye modern kampüs altyapısı, İngilizce eğitim programları, zengin tarihi, kültürü, sıcak iklimi ile uluslararası öğrenci hareketliliğinde çekici bir destinasyondur. 14 —16 şubat tarihlerinde İstanbul'da düzenleyeceğimiz EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne 70 ülkeden 400'ün üzerinde yükseköğretim kurumu katılacak" dedi.
ERASMUS'LA GELENLER YARI YARIYA AZALDI