Türkiye, Afrin harekatını Menbiç ve hatta Suriye sınırı boyunca genişletmekten bahsederken ABD ile ipler iyice gerildi. Trump yönetiminden bir yandan Türkiye'nin böyle bir adım atmaması ikazları geliyor, diğer yandan da bir denge arayışı göze çarpıyor.
‘TÜRKİYE MEVCUT KONJONKTÜRDE AĞIRLIĞI OLAN BİR ALAN YARATTI'
Prof. Ahmet Kasım Han'a göre, Ankara, Afrin harekatını genişleterek ABD kontrolündeki YPG/SDG güçlerinin bulunduğu Menbüç'e yönelebilir. Rusya'nın Türkiye-ABD ilişkilerini gözeterek operasyona geçit verdiğini belirten Kasım Han, Washington'ın da sergilenen kararlılık sayesinde Menbiç'e operasyona yeşil ışık yakabileceğini söyledi:
‘TRUMP YÖNETİMİNİN DAĞINIKLIĞI TÜRKİYE'YE ALAN AÇIYOR AMA…'
ABD'nin Trump yönetiminin doğasından kaynaklanacak şekilde daha dağınık bir bakışla dünya politikasında konumunu yönetmeye çalıştığını belirten Kasım Han, bu durumun Türkiye'ye alan açtığı görüşünü dile getirdi. Kasım Han'a göre Ankara'nın Menbiç'e girmesinin şartı ABD unsurlarının çekilirken YPG'yi de orayı boşaltmaya ikna etmesi. Ancak ABD, Suriye sahasında hala ihtiyaç duyduğu bu yapıyı gözeterek yapabilir:
‘ABD'YE ÇEK GİT DEMEK SURİYE'Yİ UNUT DEMEK'
Prof. Kasım Han, Türkiye ile ABD yönetiminin bir ayrıma gelmekte olduğunu söylerken, YPG/PKK özdeşliği argümanını benimsemeyen Washington ile ilişkilerde yarattığı sıkıntıları şu sözlerle ifade etti:
‘ABD İLE TÜRKİYE ORTA YOL ÇÖZÜMÜNE VARABİLİR'
Türkiye'nin Amerikalılara ‘bunları sat bizimle beraber hareket et' diyebileceğini ancak bu tutumun zorlu sorular ortaya çıkartacağını belirten Kasım Han, iki tarafın ‘orta yol' çözümünde buluşabileceği kanaatinde:
‘ANKARA ÇOK NET SİNYAL VERDİ'
Prof. Kasım Han, bu noktada Türkiye'nin YPG'ye ‘tasarımlarını gerçekleştirmeye izin vermeyeceğim' şeklinde çok net sinyal verdiğinin altını şu sözlerle çizdi:
‘ABD'NİN İDLİB'İ BİÇİMLENDİRME ŞANSI YOK, O İŞ BİTTİ'
Prof. Kasım Han, ABD'nin Ankara ile Suriye'nin kuzeybatısında birlikte çalışma şansının ise bulunmadığını düşünüyor:
"Tillerson sabaha kadar İdlib hakkında konuşabilir. Ama ben günün sonunda ABD'nin İdlib'i herhangi bir şekilde biçimlendirme şansı olduğunu düşünmüyorum. Bence o iş bitti. Suriye rejimi ve Rusya ittifakı, kendi yabancı savaşçıları ve İran o bölgeyi temizleyeceklerdir. Ben hatta Fırat Kalkanı bölgesiyle Afrin arasına girmiş olan rejim güçlerinin Tel Rıfat'a yönelik bir çıkış yapmalarının da çok beklenir olduğunu düşünüyorum. O nedenle bir ABD'lilerin orada planları varsa geçmiş olsun. O iş bitti."
‘SURİYE'NİN GELECEĞİNDE SÖZ SAHİBİ OLMA ÇABASI'
Türkiye'nin Suriye'de herkes gibi kendi pozisyonunu yaratmaya çalıştığını söyleyen Kasım Han, bunun da bu ülkenin geleceğinde söz sahibi olma çabası olduğuna dikkat çekti:
‘ANKARA ABD İLE HAREKET ETMEYİ TERCİH EDER AMA…'
Diğer yandan Türkiye'nin ÖSO ile kurduğu ilişkinin devamı için ABD yahut Rusya ile yakın olması gerektiğine vurgu yapan Kasım Han, Ankara'nın ABD'yle birlikte hareket etmeyi tercih edeceği görüşünde. Kasım Han, Moskova'nın YPG'ye bakışına da dikkat çekerek Ankara'nın Rusya'dan sonsuza kadar ‘yeşil ışık' alamayacağının altını çizdi:
‘KAHVALTI BİTTİKTEN SONRA GÜNAYDIN'
Suriye'nin kuzeyindeki oluşum Afrin nedeniyle Rusya'yı suçlayıp ABD'yi eleştirmekten kaçınırken, Washington'ın Menbiç'ten de çekilmesinin Türkiye-Suriye-Irak arasında sıkışmış haldeki Kürtleri zora sokacağı anımsatılınca, Prof. Kasım Han ABD'nin sonsuza dek bölgede kalacağını düşünmenin naiflik olacağı yorumunu yaptı. Kasım Han şu değerlendirmede bulundu:
Kasım Han, yine de Rusya'nın YPG'nin Moskova'da temsilciliğine izin verdiğini anımsatırken, şu an için bir denge yaratılmış olduğunu anımsattı.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.