'NATO İTTİFAKINI YARILMAYA GÖTÜRECEK BİR YANLIŞ'
"Bizim bütün eleştirilerimiz böyle bir argümanla çürütülmeye çalışılıyordu. Fakat burada görüyoruz ki ABD'nin bu terör örgütüyle ilişkisini uzun vadeli bir çıkar ilişkisi çerçevesinde ve Türkiye'nin güvenliğini uzun vadede tehdit edecek bir çerçeve içerisinde geliştirdiğini görmüş oluyoruz. Bu son girişimler bunun net bir ifadesi oluyor bizim açımızdan. NATO ortağı olan iki ülke arasında ABD'nin tavrı kesinlikle kabul edilemez ve ABD'nin çizmiş olduğu müttefiklik çerçevesine aykırı bir durumdur. Bunu ABD Kongresi ve diğer NATO ülkelerinin parlamentolarının da aynı şekilde değerlendirerek NATO ittifakının temelini dinamitleyen böyle bir yaklaşımı telin etmesi ve ABD Savunma Bakanlığı'nın bu girişimini engellemesi gerekir. Yoksa bu gerçekten de NATO ittifakını, Atlantik ittifakını ciddi anlamda bir yarılmaya, çatlağa götürecek bir yanlıştır. Türkiye 65 yıldan fazladır bu ittifakta çok önemli görevler yapmış, dünya ve bölge güvenliği için ciddi fedakârlıklar yapmış bir ittifak üyesidir. ABD'nin, NATO ittifakının bütün anlayışlarını, anlaşmalarını ihlal eden bu davranışının engellenmesi ve ABD'nin bu yanlıştan döndürülmesi gerekmektedir."
'RUSYA, TÜRKİYE İLE ORTAK STRATEJİ ÇERÇEVESİNDE ABD'NİN GAYRIMEŞRU GİRİŞİMİNİ ENGELLEME YÖNÜNDE HAMLELER YAPACAKTIR'
Lavrov'un "Bu plan, Suriye'nin toprak bütünlüğü bakımından ciddi sorunlar doğuruyor" açıklamasını "gerçekçi bir yaklaşım" olarak nitelendiren Çonkar, "Türkiye'nin komşu ülkeleri olan Irak ve Suriye ile ilgili temel politikası, bu ülkelerin istikrara kavuşması ve toprak bütünlüklerinin muhafaza edilerek bölgesel güvenliğin ve refahın sağlanmasıdır. Biz bugüne kadarki yaklaşımlarından gerek Rusya'nın, gerek İran'ın gerekse Suriye ve Irak'ın bu çerçeve üzerinde mutabık olduklarını düşünüyoruz. Rusya'nın da Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda hassasiyeti olduğunu biliyoruz. Eylemleriyle de bu noktada Türkiye'nin PYD ile ilgili hassasiyetleri konusunda da Türkiye ile eşgüdümlü hareket etmeye çabaladığını görüyoruz. Burada egemen bir devletin sınırlarının Türkiye ve Irak sınırının bir terör örgütü üzerinden kontrol edilmeye çalışılması, ABD'nin gayrımeşru bir şekilde buraya yerleşerek hem de bu ülkelerin güvenliğini tehdit eden bir terör örgütüyle bu işi yapmaya kalkması, uluslararası hukukun da ihlalidir. Bu anlamda Rusya Dışişleri Bakanı'nın söylemi gerçekçi ve doğru bir yaklaşımdır. Gerek İran'ın gerekse Rusya'nın bunu kabul etmeyeceğini ve Türkiye ile ortak bir strateji çerçevesinde ABD'nin bu gayrımeşru, illegal girişimini engelleme yönünde hamleler yapacağını düşünüyorum. Bunun yapılması gerek bölge güvenliği, gerekse bu ülkelerin halklarının güvenliği, gerekse de küresel güvenlik anlamında yapılması gereken doğru adımdır. Bu çerçevede ABD'nin de bağlı olduğunu düşündüğümüz demokratik değerlere ve uluslararası hukuka uygun şekilde politikalarını revize ederek bu yanlış adımdan bir an evvel geri dönmesini biz telkin ediyoruz" diye konuştu.
'BİR ANLAMDA ENTEGRE BİR OPERASYON YÜRÜTÜLÜYOR'
'CUMHURBAŞKANLARI SEVİYESİNDE MUTABIK KALINAN ÇERÇEVE MUHAFAZA EDİLMELİ'
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.