Bu yeni tip polimer cam, çatladığı ya da kırıldığı zaman basit bir şekilde elle baskı uygulandığında kendi kendini onarıyor.
Önde gelen bilim dergisi Science'da yayımlanan araştırma Tokyo Üniversitesi'nden Profesör Takuzo Aida ve ekibi tarafından yürütüldü.
İLK KEZ ODA SICAKLIĞINDA KENDİNİ ONARABİLEN KATI MATERYAL GELİŞTİRİLDİ
Kendini onarabilen camların cep telefonu ekranları ve diğer kırılgan ürünlerde kullanılabileceği belirtiliyor.
Daha önce kendini onaran lastik ve plastik geliştirilimişti. Ancak ilk kez araştırmacılar oda sıcaklığında kendini onarabilen katı bir materyal geliştirdi.
Daha önce kendini onarabilen katı materyallerin yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyduğunun vurgulandığı araştırmada "Yüksek mekanik sağlamlık ve onarma kabiliyeti birbirini dışlamaya meyilliydi. Çoğu vakada parçalanan kısımları tamiri için 120 santigrat derece ya da daha yüksek derecede ısıtmak gerekiyordu" dendi.
YANLIŞLIKLA KEŞFEDİLDİ
Söz konusu materyal ile bir yapıştırıcı geliştirmeye çalışan Yanagisawa polimerin yüzeyinin kesilmesi sonrası kenarlarının birbirine yapıştığını ve 21 santigrat derecede elle 30 saniye bastırıldıktan sonra zarar görmemiş bir tabaka halinde olduğunu gördü.
Daha sonra yapılan ek deneyler maddenin birkaç saat içinde parçalanmadan önceki gücüne kavuştuğun tespit etti.
NHK'ya konuşan Yanagisawa ilk başta sonuca çok şaşırdığını ve bulgularını doğrulama amacıyla tekrar tekrar deney yaptığını anlatarak "Umarım kendini onarabilen cam, kırıldığı zaman atmamıza gerek kalmayan çevre dostu yeni bir materyal olur" dedi.
İNGİLTERE'DE KULLANICILARIN YÜZDE 21'DEN FAZLASININ TELEFON EKRANI KIRIK
Daha önce de kendini onarabilen polimerin akıllı telefonlarda kullanabileceği araştırmacılar tarafından belirtilmişti.
Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar orjinal boyutundan 50 kat uzayabilen ve kırıldığı zaman 24 saat içinde kendini onaran bir polimerin bu tarz ürünlerde kullanılmasını önermişti.
2015'te 'iMend' adlı onarım şirketinin yaptırdığı bir araştırmaya göre ise İngiltere'de akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 21'inden fazlasının telefonunun ekranı kırık durumda.
APPLE, PİL DURUMUNA GÖRE IPHONE'U YAVAŞLATIYOR
Yeni bir pilin iPhone'un işlem gücünde tam olarak ne kadar artış sağladığı bugüne kadar bilinmiyordu. Mobil Apple cihazlarının hız testleri için kullanılan Geekbench'in geliştiricisi John Poole tarafından yayınlanan yeni test verileri, iPhone'ların zaman içerisinde bir hayli yavaşladıklarını gösteriyor.
Normalde Geekbench tarafından yayınlanan test sonuçlarında, işlem gücünün bir kez büyük yükseliş kaydettiği görülür. Bu zirve noktası, iPhone'un tüm kapasitesini kullandığı işlem gücünü temsil eder.
iPhone 6, 6s ve 7 cihazlarıyla bir işlem gücü testi gerçekleştiren Poole, iOS 10.2.1'den sonraki sürümlerle çalışan iPhone'larda durumun farklı olduğunu gördü.
Bu işletim sistemleriyle çalışan cihazların işlem güçleri birden fazla kez yükselişe geçiyor. Poole elde ettiği verilerin, yazılımsal bir kısıtlamanın iPhone'ları daha düşük işlem güçlerinde çalışmaya zorladığının bir göstergesi olduğu görüşünde.
Birçok tüketici, Apple'ın yeni iPhone çıktığında eskilerini yavaşlattığı kanısında. Poole'a göre Apple yeni işletim sistemi sürümlerinde cihazın pilinin durumuna göre performans sınırlarını değiştiriyor.
'IPHONE'U YAVAŞLAYAN YENİ TELEFON YERİNE PİL ALSIN'
Apple, rastgele zamanlarda kapanan iPhone'ları işlemci hızını düşürerek düzeltmiş olabilir. Öyle ki Apple, bu güncelleme sayesinde kapanan iPhone'ların ortalama yüzde 70'inde sorunun giderildiğini açıklamıştı.
Poole, akıllı telefonları yavaşlayan iPhone kullanıcılarına yeni bir iPhone'dan ziyade yeni bir pil satın almalarını öneriyor. Lityum-iyon pillerin ömürleri kısıtlıdır ve bir süre sonra ilk günkü performansı sunamazlar.
Apple, 500 şarjdan sonra iPhone pillerinin yüzde 20 oranında kapasite kaybı yaşadığını kabul etmişti. Buna göre, her gece iPhone'unu şarj eden bir kullanıcı pilini üç yılda tüketecektir. Yeni bir pil, cihazın daha az şarj edilmeye ihtiyaç duymasının yanı sıra işlem gücünü de artıracaktır.