Türkiye ve Rusya arasındaki enerji projelerinin önemine ve bu projelerin temelinin iki ülkenin giderek yakınlaştığı dönemden önce atılması itibarıyla çok daha uzun vadeli stratejilerin sonucu olduklarına işaret eden Babiş "Son dönemlerde Türkiye-Rusya yakınlaşması söz konusu. Buna Türkiye'nin milli güvenliğini kapsayan S-400 süreci, Astana'yla ele alınan bölgesel güvenlik ve domates mevzusuyla gündeme gelen ticaret konusu var. Bu gündem maddeleri bu yakınlaşmayla ilintili. Fakat iki ülkenin enerji projeleri, yakınlaşmanın da ötesinde uzun vadeli politikaların sonucu. Bu enerji projelerinin en önemlisi de Türk Akımı projesi ve Akkuyu Nükleer Santrali" dedi.
Türk Akımı'nın Türkiye'nin elini güçlendirecek bir proje olduğunun altını çizen TÜRKSAM uzmanı "Türk Akımı,Güney Akımı'ndan sonra ortaya çıktı; ve bu projeyle Ukrayna'nın by-pass edilmesi söz konusu. Yani Avrupa'ya ulaşmak için Ukrayna değil Türkiye aracı olacak. Daha önce birbirine alternatif olan Nabucco ve Güney Akım projeleri vardı. İkisinden de sonuç alınamadı. Şimdiyse, TANAP ve Türk Akımı projeleri var. Tam da bu noktada Türkiye'nin rolü son derece önemli. Çünkü daha önce sonuçlanmayan projelerin aksine, şimdi Türkiye, sonuç alınması yolunda ilerlenen iki projenin birleşme noktasında. Dolasıyla bu Türkiye'nin elini güçlendirebilir" ifadelerini kullandı.
Türk Akımı'nın öneminin, projenin devre dışı bırakacağı ülkelerin hesaba katılarak anlaşılabileceğine değinen Babiş "Ayrıca, by-pass edilmeye yakın zamanda karar verilen Yunanistan'a karşı da Türkiye'nin eli güçlenecektir. Bunda da Bulgaristan'da Rusya'ya yakın bir politika izleyen Rumen Radev'in Cumhurbaşkanı olmasının da etkisi var. Bu tablo, doğalgazın Rusya, Türkiye ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya çıkışını gündeme getiriyor. Bu hamle İsrail, Rum kesimi ve Yunanistan hattını da dengeleme potansiyeli sebebiyle de önemli" dedi ve ekledi:
"Türk Akımı'nın Türkiye'nin AB ile ilişkilerine yönelik olası etkisine gelirse, bu projenin ilişkileri çok fazla dönüştürücü olacağını sanmıyorum. Bu proje daha çok Türkiye ve Yunanistan'ın ilişkilerini dönüştürebilir. Yakın gelecekte Yunanistan'ın gazı Türkiye üzerinden elde etmesi söz konusu olabilir. Türkiye'nin doğalgazdaki dışa bağımlılığının Rusya ve Türkiye arasındaki yarattığı asimetrik ilişkinin asimetrikliliği de azalabilir. Ayrıca Batı'yla Türkiye'nin yaşadığı gerginliklerin de Türkiye'yi daha çok Rusya'ya ittiği söylenebilir."
Türk Akımı projesini, Sputnik'e değerlendiren bir diğer isim ise Ekonomist Arda Tunca oldu. Türk Akımı projesinin ülke açısından faydalı olduğunu söyleyen Tunca "Bu proje, Ukrayna bağımlılığını ortadan kaldıracak bir proje. Bu projenin arasında Rusya ev Türkiye arasındaki gerginlikler girse ve proje bir süredir askıya alınsa da, iki ülkenin yakınlaşmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Rusya için Türkiye, önemli ve özel ülke. Rusya, doğalgazını bizim üzerimizden satmakta, Türkiye de bu enerji akışına vesile olmak konusunda istekli. İki ülke açısından da son derece faydalı" şeklinde değerlendirdi.
Boru hattı projesinin siyasi ilişkilerde istikrara da aracı olacağına ifade eden Tunca "Türkiye, kaynakları yetmediği için enerji ithalatı yapma durumunda bir ülke. Malum, boru hattı, bir kaç gün içerisinde kurulamaz ve sökülecek bir şey değil. Bu anlamda böyle bir boru hattı siyasi ilişkilerde kalıcı bir istikrar ve tarafların ilişkiyi bozmamak adına çaba sarf etmesine sebep olacaktır. Ayrıca, Türkiye'yi kendisine alternatif sunabileceği bir ortam yaratması açısından da böyle bir projenin önemi büyük. Proje Türkiye'nin enerji güvenliği anlamında da elini rahatlatacaktır" diye ekledi.