ECB'nin 2015'te Yunan bankalarına fonlamayı durdurması nedeniyle Başbakan Aleksis Çipras, bankaları kapatmak ve sermaye kontrolleri uygulamak zorunda kalmış, kurtarma programı için uluslararası kreditörler ile müzakerelerde eli zayıflamıştı.
Dönemin Maliye Bakanı olan Varoufakis görevinden istifa etmiş, Çipras ise kemer sıkma tedbirleri ve reformlar içeren kurtarma programını kabul etmişti.
ECB sued over decision to freeze help to Greek banks during crisis https://t.co/bDjemGiz1J pic.twitter.com/31DQn8faQY
— Reuters UK (@ReutersUK) 18 Aralık 2017
'ECB YETKİSİNİ AŞTI'
ECB'ye yaptıkları başvurunun reddedilmesinin ardından AB Genel Mahkemesi'ne belgeye erişim izni için başvuran Varufakis ve Masi o dönem ECB'nin aldığı kararın hukuksuz olduğunu savundu.
Masi yaptığı açıklamada "Emekli maaşlarında kesintiye, vergi arttırımına ve ucuza ya da zararına özelleştirmelere zorlamak için Yunan banka sektörüne likiditeyi kısıtlayarak ECB yetkisini aştı" ifadelerini kullandı.
ECB sözcüsü ise bankanının hukuki görüşünün Yunan bankalarının fonlanmasını durdurma kararından 2 ay önce geldiğini belirterek bankanın bu belgeyi yasal danışmanlarını ve iç görüşmelerini korumak adına açıklamama kararı aldığını söyledi