İngiltere'de yapılan referandumdan ‘Avrupa Birliği'nden ayrılalım' kararı çıkması, özellikle siyasetçiler tarafından olumsuz bir karar olarak değerlendiriliyor. Avrupa Birliği'nin (AB) yaşadığı ekonomik kriz ve kemer sıkma politikalarının yanı sıra mülteci krizinden de etkilenen ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunanistan'daki mevcut durumun, AB'nin politikaları ile doğrudan ilişkili olduğu belirtiliyor. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Yunanistan'da ve İngiltere ile doğrudan bağları bulunan Kıbrıs'ta nasıl yankılandığını gazeteci Nikolaos Stelya, Sputnik için değerlendirdi.
Stelya, İngiltere'nin kararının siyasetçiler tarafından oldukça olumsuz ve kötü bir karar olarak değerlendirildiğini, ancak zor günler geçiren Yunanistan halkının tepkisinin farklı olduğunu aktarıyor.
SYRIZA: İÇ KARARTICI
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın konuya ilişkin açıklamasında "Ya Avrupa Birliği bugünkü neoliberal rotasından sapacak yeni formülasyonlar üzerine kafa yoracak yahut iç açıcı olmayan gelişmelere doğru bir gidişat başlamış olacak" dediğini aktaran Stelya, SYRIZA'nın genel hatlarıyla bu kararı ‘iç karartıcı' bulduğunu belirtiyor. Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in ise kararı hem Yunanistan hem de Avrupa Birliği'nin geleceği için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdiğini, ana muhalefetten de benzer tepkiler geldiğini ifade eden gazeteci Stelya aşırı sağcı Altın Şafak'ın ise ‘çok cesur bir karar' değerlendirmesinde bulunduğunu belirtiyor.
‘YUNANİSTAN KOMÜNİST PARTİSİ AYRILIĞI DESTEKLİYORDU'
Ülkede güçlü bir kitlesi bulunan Yunanistan Komünist Partisi'nin, Britanyalı komünistlerle beraber Brexit kampanyasını başından beri desteklediğini söyleyen Nikolaos Stelya, "Elimizde resmi bir beyanat olmasa bile, Komünist Parti cenahlarından ‘Oldukça umut verici bir gelişme. Avrupa'nın emekçileri, Avrupa Birliği'nin bugünkü haliyle yollarına devam edemezdi' şeklinde bir mesajla karşımıza çıkmakta" değerlendirmesini aktarıyor.
‘CANINDAN BEZEN YUNAN HALKI AB'NİN BİZİ BU NOKTAYA GETİRECEĞİ BELLİYDİ DİYOR'
Yunanistan hükümeti ve siyasi partilerin büyük bir bölümü İngiltere'nin ayrılma kararından endişe duyarken, krizden ve kemer sıkma politikalarından derin şekilde etkilenen Yunanistan halkı ne düşünüyor? Stelya'nın yanıtı, sokağın hükümet gibi düşünmediğini ortaya koyuyor:
"Yunanistan halkı canından bezmiş vaziyette. Yeni kemer sıkma politikaları da gündemde şu an itibariyle. ‘Bu işin bu noktaya geleceği belliydi, hatta gecikti. Halk zaten canından bezmişti. Bu neoliberal AB'nin bizleri bugün bu noktaya getireceği çok önceden belliydi' diyor Yunanistan halkı."
‘BRİTANYA İLE ÖZEL İLİŞKİLERİ BULUNAN KIBRIS ENDİŞELİ'
İngiltere'nin kararından etkilenecek ülkelerden biri de Kıbrıs. Nikolaos Stelya, Kıbrıs'ta hem hayal kırıklığı hem de endişeli bir bekleyiş söz konusu olduğunu belirtiyor:
"Kıbrıs'ın İngiltere ile çok özel ilişkileri var. Kıbrıs tarihi olarak Britanya kolonisiydi ve bugün itibariyle Kıbrıs adasında Britanya üsleri bulunmakta. Binlerce Kıbrıslı Avrupa Birliği pasaportlarıyla İngiltere'de yaşamakta. Keza binlerce Britanyalı da Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarında. Bir belirsizlik durumu söz konusu bu insanların geleceğine ilişkin. Acaba bundan sonra Kıbrıslılar Britanya'da, Britanyalılar Kıbrıs'ta oturma izniyle mi yaşayacaklar? Onun yanı sıra binlerce Kıbrıslı öğrenci Britanya'da eğitimini sürdürüyor. Onların statüsü ne olacak?
Siyasi ve diplomatik açıdansa hemen hemen bütün Kıbrıslı siyasi aktörler, endişe verici bir gelişme olarak karşılamaktalar İngiltere'nin AB'den çıkışını. Kendi ülkeleri açısından da sıkıntılara yol açabileceğini belirtiyorlar."