Beyaz Saray, 'Önce ABD' başlıklı 55 sayfalık ulusal güvenlik stratejisini kamuyla paylaştı, daha sonra ise Trump Beyaz Saray'da konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Eski ABD liderlerini halkın gerçek çıkarlarına hizmet etmemekle suçlayan Trump, "Önceki başkanların hatası, ABD sınırlarını ardına kadar açmalarıydı" dedi ve sınırların korunamaması halinde ABD'yi de koruyamayacaklarını söyleyerek sınır politikalarının öncelik taşıdığını vurguladı.
IŞİD'le mücadeleye değinen Trump, "ABD, IŞİD'e önemli darbeler indirmiştir. Nereye kaçarlarsa takip ediyoruz ve ABD sınırlarından içeri girmelerine izin vermiyoruz" dedi.
Kore Yarımadası'nda tırmanan gerilime ilişkin "Kuzey Kore'nin izole edilmesinde daha yapacak çok şey var" diyen Trump, "Bu rejim dünyayı tehdit edememeli" ifadesiyle sözlerini sürdürdü.
Trump'ın gündeminde Rusya ve Çin'le ilişkiler de vardı. Rusya ve Çin'i 'rakip kuvvetler' olarak tanımlayan Trump, "Amerikan etkisine, değerlerine ve zenginliğine meydan okuyan rakiplerimizle, ki bunlar Rusya ve Çin, karşı karşıyayız. Onlarla ve diğer ülkelerle büyük ortaklıklar kurmaya çalışacağız, ancak ulusal çıkarımızı koruyan bir şekilde" dedi ve Rusya'nın ABD'ye istihbarat paylaşımından dolayı teşekkür etmesini örnek gösterdi.
'STRATEJİNİN DÖRT TEMELİ'
ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik stratejisinin dört temelini şöyle sıraladı:
- Yeni strateji belgemiz önceliği sınırlarımızın güvenliğine verecek.
- Stratejimizde ikinci temel prensip Amerika'nın refahını korumak ve güçlendirmek olacak.
- Stratejimizin üçüncü temel noktası barışı güçle korumak.
- Stratejimizin bir diğer ayağı da tüm dünyada Amerika'nın etkinliğini, gücünü arttırmak.
'RUSYA VE ÇİN, ABD'NİN GÜVENLİĞİNİ SARSMAYA ÇALIŞIYOR'
ABD Başkanı Trump'ın 'Önce ABD' başlıklı ulusal güvenlik stratejisini açıklamasından önce Beyaz Saray belgeden bazı kısımları paylaşmaya başlamıştı.
Strateji belgesinde, Rusya ve Çin'e dikkat çekilerek, şunlar yer aldı:
"ABD'nin güvenliğini ve gelişimini sarsmaya çalışıyorlar. Askeri güçlerini artırıyorlar, bilgi ve dataları kontrol altına alarak kendi halklarını baskı altında tutuyor, etkilerini artırıyorlar. Rusya elde ettiği bilgileri dünyanın farklı birçok bölgesindeki toplumların görüşlerini etkilemek amacıyla siber saldırılara dönüştürüyor. Rusya'nın bu etki çabaları korkak istihbarati operasyonlara dönüşüyor ve devlet destekli medya ile sahte online karakterler, üçüncü parti arabulucular, paralı sosyal medya kullanıcıları ya da troller oluşturuyorlar."