Diğer yandan Batı’da, Hamas’ın İsrail karşıtı ve antisemitik bir örgüt olduğu görüşü benimsendi. Örgüt İsrail, ABD, Kanada, Avrupa Birliği’nde (AB) ve Japonya’da terör örgütü kabul edildi.
2006 yılında Filistin’de yapılan meclis seçimleri, Hamas’ın gelişiminde yeni bir sayfa açtı. Hamas, 2006'da Filistin meclis seçimlerinde aldığı oylarla iktidara gelmiş ve hükümet kurmuştu. Fetih hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas'la paylaşmak zorunda kaldı. Fetih'in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail de seçim sonuçlarını tanımadı.
BİR YIL İÇİNDE İKİ TARAFTAN 600 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Öte yandan İsrail, Hamas’ın zaferine son derece olumsuz tepki vererek, Gazze’ye abluka uyguladı ve böylelikle orada yaşayan 2 milyon kişinin durumu önemli ölçüde zorlaştı. Birleşmiş Milletlerin (BM) verilerine göre sürekli olarak su, elektrik, yakıt ve ilaç sıkıntısının çekildiği bölgenin 2020’ye kadar ‘ıssız bölgeye’ dönüşme riski bulunuyor.
‘İŞGALE KARŞI’
Hamas, İsrail’in dışında dünyanın hiçbir devleti için tehdit oluşturmadığını, örgütün liderleriyse terör örgütü imajının sadece ‘Filistin topraklarındaki işgale karşı’ verilen mücadele nedeniyle ortaya çıktığını ileri sürüyor.
‘GENEL PROTESTONUN İFADESİ’
Demidenko, “Hamas bir taraftan İsrail’e karşı amansız bir tutum sergilerken, diğer yandansa dini normların uygulanmasının peşinde değil, dolayısıyla artık İslami örgüt olmaktan çıktı. Hamas daha çok milliyetçi tutum benimsemiş durumda, fakat örgüt, şu anda aldığı desteği kaybetme çekincesiyle İslamiyet’ten resmen vazgeçmeyecek” diye konuştu.
Rus uzman, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması kararının ardından Hamas’ın Yahudi devletine karşı 3. İntifada’yı başlatmış olduğunu duyursa da, örgütün tehditlerinin kapsamlı silahlı bir çatışmaya dönüşmeyeceğinden emin olduğunu da sözlerine ekledi.
Demidenko, “Bu durum, Filistin toplumunun genel protestosunun ifadesi. Üçüncü İntifada’nın hayal ürünü olmanın ötesine geçmeyeceğini düşünüyorum. Hamas’ın farklı bir açıklama yapacağını düşünmek zor. Objektif olmak gerekirse, Trump’ın açıklaması mevcut durumu pek te değiştirmeyecek” ifadelerini kullandı.
FİNANSAL DESTEK
Konuyu değerlendiren Demidenko, “Yaklaşık olarak 2015-2016’ya kadar Hamas’ın başlıca sponsoru Katar’dı, fakat sonrasında emirlik, Suudi Arabistan’a karşı yakınlaşma ortamında etkisinin bir kısmını İran’a bıraktı. Şu anda Tahran ve Doha, Riyad’ın Hamas’ı etkileyebileceği çekincesiyle örgütü yaklaşık olarak yarı yarıya finanse ediyor” diye konuştu.