Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
'GÖLGE ETMESİNLER YETER'
- 2017'de 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanması bir rekordur. Kriz tellallığı yapanlara en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir. 3. çeyrekte yüzde 11.1 büyümeye dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini beklemiyoruz. Gölge etmesinler, ayağımıza bağ olmasınlar yeter.
- Türkiye'nin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak olarak ifade ettiğimiz ve 2023 projelerimiz ile somutlaştırdığımız bir süreç var.
Mevcut 10.000 istihdam teşvikini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz. Tüm girişimcilerimiz ve iş adamlarımızdan yeni bir ricam olacak. Çünkü bu istihdam seferbirliğini sürekli devletten beklersek ciddi yanılgı olur.
'İŞ ADAMLARIMIZA SESLENİYORUM'
- Buna ulaşmanın yolu üretmekten, yenilenmekten geçiyor. Üç çeyrekteki yüzde 7.4'lük büyüme oranı hedefler doğrultusunda ilerlediğimizi gösteriyor. Yıl sonunda da bu düzeyde bir oran tutturacağımıza inanıyorum. Bu yıl elde ettiğimiz ilave istihdam gereken çabayı ortaya koyarsak neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor. Yeni bir ricam olacak. İstihdam seferberliğini herhalde sürekli devletten bekleyecek olursak ciddi bir yanılgı olur. 1.5 milyon üyesi olan TOBB yılbaşında kendisinden bütün üyelerin artı 1 istihdam sağlamasını istemişti. Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre biz artı iki istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır. Bu halkımın işverenlere olan sevgisini de arttıracak.
- Hele hele taşeronluk konusunun ortadan kalktığı dönemde böyle bir adımı atıyor olmamaız bambaşka bir heyecana neden olacak.
Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı.
'ESNAFLARIMIZA 1 AY SENDEN, 1 AY BİZDEN DİYORUZ'
- İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. Bu sektörlerdeki işverenler bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi.
- Prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Artık ek istihdamda 4740 liraya olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil ediliyor.
Prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da sürecek. Rakamlar yeni asgari ücrete güncellenecek, bu teşvik 2020'ye kadar sürecek.
Bir başka teşvik uygulamamız da esnaflarımıza yönelik. Esnaflarımızın 15 Temmuz'daki kahramanlıklarını asla unutmadık ve unutmayacağız. Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Esnaflarımıza, küçük işletmelerimize '1 ay senden 1 ay bizden' diyoruz. Bu teşvik 12 ay geçerli olacak.
İŞKUR'un kendi işçini kendin yetiştir programı sürecek ve altı ay olacak. Katılanlara günlük 54 lira cep harçlığı verilecek.
'KADINLARA 2-5 YAŞ ARASI ÇOCUKLARI İÇİN AYLIK 400 LİRA DESTEK VERİLECEK'
- İşbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara, 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım desteği vereceğiz.
- Engelli kardeşlerin istihdamıyla ilgili de müjde paylaşmak istiyorum. En az yüzde 40 engelli raporuna sahip engellilere İŞKUR tarafından 36.000 liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50.000 liraya yükseltiyoruz.
'18-25 YAŞLARINDAKİ GENÇLERİMİZ ÇALIŞMAYA BAŞLASALAR DA YEŞİL PASAPORTLARINI KULLANABİLECEK'
- Mevcut sistemde 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor.
Yaptığımız düzenleme ile bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz.
Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler.
'ANA MUHALEFET BİLE 11.1'LİK BÜYÜMEDEN RAHATSIZ'
- Günün şartlarına ve ihtiyaçlarına göre donatılmamış bir iş gücü, düşük katma değerli işlere, bir başka ifadeyle hamallığa mahkumdur. Bugün, dünya ekonomisinde ilk sıraları dijital alanlarda faaliyet gösteren şirketler alıyor. Öyleyse bizim de en kısa zamanda ve kararlı bir şekilde dijital dönüşümü hayata geçirmemiz şarttır. İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde başarı ile uygulanan bu yaklaşımı, ülkemizde işler hale getirecek bir yapı üzerinde bir an önce çalışmaya başlamalıyız.
Her fırsatta ifade ettiğim gibi büyümekten ve güçlenmekten başka bir çaremiz yoktur. Dünyadaki adaletsizliklerle zulümle baş etmenin, kurtarmanın tek yolu budur. Ülkemizin önünü terör ve kaosla kesemeyeceklerini anlamayanlar ekonomi silahını çekmiş durumdalar. 3. çeyrekte yüzde 11.1 büyümüş olmasına rağmen, kredi notlarımız ile hala olumsuz değerlendirmeler yapılıyor olmasının başka bir açıklaması olabilir mi? Girişimcilerimizi, vatandaşlarımıza +2 eleman istihdam etmek suretiyle 2018'i zenginleştirelim.
Düşünün, Türkiye'nin ana muhalefeti bile 11.1'den (büyüme) rahatsız.
Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır? Ayakları yere değmiyor. Ne yapılıyor, ne bitiyor bundan haberi yok. Yap-işlet-devret anlayışının, BOT anlayışının ne olduğunu bilmeyecek kadar zavallı, cahil insanlarla bu ülkede siyaset yapılmaz. BOT, yap-işlet-devret, devletin cebinden bir kuruş çıkmadan, sadece zamana ayarlı bir yatırım anlayışıdır. Öğren bunu öğren Bay Kemal.