Günümüzdeki penguenlerin atası olan devasa penguenin kalıntıları Yeni Zelanda'nın Güney Adası'ndaki Christchurch kentinde yer alan Otago bölgesindeki Hampden sahilinde bulundu.
55-60 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen bir tortul kayanın içinde bulunan penguenin kısmi iskeletinde yapılan ölçümlere göre devasa canlının vücut uzunluğu 1.77 metre, ağırlığı ise 100 kg.
Günümüzde yaşayan en uzun penguen türü olan imparator penguenlerinin boyu sadece 1.2 metreye ulaşıyor.
10 YILDAN UZUN SÜRE ÖNCE KEŞFEDİLDİ
Araştırmacılar bu yeni türe 'Kumimanu biceae' adını verdi.
Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maori'lerin dilinde 'Kumi' büyük bir mitolojik canavarın adı.
'Manu' ise Maori dilinde kuş demek. 'Bice' kelimesi ise araştırma ekibinin üyelerinden Alan Tennyson'ın annesinin adının Beatrice olamasından dolayı isme dahil edildi.
'BULUNAN EN UZUN PENGUENLERDEN BİRİ'
On milyonlarca yıl önce uçan kuşlardan evrimleşen penguenler uçma yetilerini kaybetti ancak bunu yerine usta yüzücülere dönüştüler. Penguenlerin atalarının günümüzde yaşayanların aksine siyah beyaz değil kahverengiye yakın bir renge ve daha uzun gagalara sahip olduğu düşünülüyor.
Daha önce de 20-50 milyon yıl önce yaşayan dev penguenlerin fosilleri bulunmuştu ancak daha eski örnekler çok nadir. Dev penguenlerin türünün 20 milyon önce tükendiği sanılıyor.
Bir diğer dev penguen türü olan 'Palaeeudyptes klekowskii' 2014'te Antarktika'da bulunmuştu. 37 milyon yıllık fosilin vücut uzunluğunun yaklaşık 2 metre, ağırlığının ise 115 kg olduğu açıklanmıştı.