Tek Gezegen Zirvesi'nin resmi olarak belirlenen odağı 'İklim Eylemi İçin Kamu ve Özel Sektör Finansmanı' idi. Zirveden çıkan en önemli karar, kömür arama-çıkarma çalışmalarını finanse etmeyi zaten durdurmuş olan Dünya Bankası'nın artık petrol ve doğalgaz arama ve üretimini finanse etmeyi de kesecek olması. Buradan kalacak 1 milyar dolar, yoksulların yararına olacak şekilde temiz enerji projelerine yatırım için kullanılacak.
Kurumsal yatırımcılar da dünyanın en çok sera gazı salan 100 şirketine salımları Paris Anlaşması'na uyumlu hale getirmeleri için baskı yapacaklarını duyurdu. Buna göre 26 trilyon dolarlık mal varlığını yöneten en etkili 225 yatırımcı bu konuda havayı en çok kirleten 100 şirketle görüşmeler yürütme girişimi açıkladı.
FİNANS-SİGORTA SEKTÖRÜ DEVREDE
Bununla bağlantılı olarak da toplam piyasa sermayesi 6.3 trlyon dolarlık 237 şirket, Mike Bloomberg ve Mark Carney'nin başkanlığındaki görev gücünün iklim bağlantılı finansal açıklamalarla ilgili tavsiyelerine uyacak. Dünyanın üçüncü büyük sigorta şirketi AXA, fosil yakıt projelerinden çıkıp çevre dostu projelere yatırımlarını üçe katlayarak 14 milyar dolara çıkaracağını açıkladı. Başka bir çok dev şirketten de bu yönde yatırım açıklamaları gelirken Avrupa Birliği de çevreyi koruyan yatırımlara sürdürülebilir şehirler, sürdürülebilir enerji, sürdürülebilir tarım başlıkları altında 10 milyar dolar tutarında fon açıkladı.
8 ÜLKENİN MERKEZ BANKALARINDAN GÜÇ BİRLİĞİ
Fransa, Britanya, Meksika, Hollanda, Almanya, İsveç, Singapur ve Çin'in merkez bankalarının ortaklığında, iklim konularında mali denetimi ve ikincil piyasaların finansını hızlı şekilde değerlendirme yapabilmek için merkezi bir bankanın kurulmasına da karar verildi. Merkezi bir banka kurulmasıyla ilgili çalışmaların 2018'den itibaren başlayacağı ve Nisan 2018'de Amsterdam'da uluslararası bir konferansın düzenleneceği ilan edildi. Fransa, Çin, Almanya, Brezilya, İsveç, Kanada'nın da olduğu 23 ülkenin bankaları, Paris İklim Anlaşması'nda finans konusunda alınan kararları uygulamaya yönelik bir anlaşmaya imza attı. Anlaşmaya göre, iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde gelişmekte olan ülkelere 200 milyar dolar değerinde yardım yapılacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un öncülüğünde Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt ve Yeni Zelanda iklim değişikliğiyle mücadele için 2020'ye kadar 15 milyar dolar değerinde bir bütçe ayırmaya karar verdi.
🇫🇷🇺🇸#OnePlanetSummit "We agree to disagree with President Trump. We have an open and direct discussion" says President @EmmanuelMacron #EnMarcheSweden🇸🇪pic.twitter.com/Pu3VP26GPb
— E. Macron Sweden (@MddHyvert) 12 Aralık 2017
PARİS'TE BİSİKLET TURU
Zirveye davet edilen 100'den fazla ülkenin 50'yi aşkını lider düzeyinde katıldı. Gezegeni en çok kirleten ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya'nın devlet başkanı seviyesinde temsil edilmemesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in şahsen katılmaması zirvenin başarısını gölgelese de Macron, Paris’i çevre mücadelesinin başkenti yapmakta kararlı görünüyor. Trump'la gerilime karşın ABD'den Bill Gates, Micheal Bloomberg gibi dev yatırımcılar, Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger gibi sanatçılar ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry gibi saygın isimler zirvede etkin şekilde yer aldı.
Marion Cotillard at the #OnePlanetSummit earlier today.
— Best Of Marion Cotillard (@BestOfMarionC) 12 Aralık 2017
(Along with Arnold Schwarzenegger!) pic.twitter.com/HttKPfHurF
Paris'te yeşil bir bisikletle tur atan 'Terminatör' lakaplı, Kaliforniya eyaletinin eski valisi Schwarzenegger, ''Trump, sadece Trump'ı Paris İklim Anlaşması'ndan çıkardı. ABD bir ulus olarak anlaşmanın hedefleri yönünde ilerleyecek. Mücadele edip çocuklarımız ve torunlarımız için çevreci bir gelecek yaratacağız, kimse bizi durduramaz'' dedi.