İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'daki toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'e yönelik sert ifadeler kullandı. Erdoğan'ın İsrail'e 'terör devleti' dediği toplantıda, İslam İşbirliği Teşkilatı, ABD'nin Kudüs hamlesine karşılık olarak, Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak tanıdığını duyurdu.
'MÜSLÜMAN ÜLKELER İLK KEZ ORTAK BİR BEYANLA ABD'YE MEYDAN OKUYOR'
Anadolu Ajansı eski Arapça Yayınlar Genel Koordinatörü Turan Kışlakçı, RS FM'de yayınlanan Yavuz Oğhan'dan Bidebunudinle programına konuk olarak, 'Kudüs' gündemini değerlendirdi. "Bugüne kadar Müslüman ülkelerin hiçbiri, ABD'ye açık açık meydan okumadı" diyerek sözlerine başlayan Kışlakçı, "İslam İşbirliği Teşkilatı, tarihinde ilk kez Kudüs'le ilgili çok önemli bir karar alıyor. İİT bugüne kadar 'Kudüs, Filistin'in başkentidir' diyemedi. Bu yönde bir karar alamadı. Ayrıca, ilk kez Müslüman ülkeler ortak bir beyanla ABD'ye meydan okuyor. 'Yaptığın sorumsuzca hareketlerin bedelini biz ödemek zorunda değiliz' diyorlar" diye konuştu.
Kışlakçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki İİT toplantısına Din İşleri Bakanı seviyesinde katılmasına yönelik, "Malezya, Endonezya, Pakistan, Tunus, Cezayir gibi ülkelerin imzaları, Suudi Arabistan'dan çok daha önemli" yorumunu yaptı.
'RADİKALLERİN ÖNÜNÜ AÇIYOR'
Filistin konusundaki karmaşanın ve artan gerilimin radikal grupların önüne açtığına dikkati çeken Kışlakçı, Filistinli gençlerin 1993'te Filistin'le İsrail arasında yapılan Oslo Anlaşması'nın Filistinlilere zarar verdiğini düşündüğü ifade etti. Kışlakçı, şunları söyledi:
"Filistin konusu, bu coğrafyadaki halkları bir arada tutabilen ancak kimsenin de adım atmadığı bir konu. Benim en büyük korkum, Oslo'daki anlaşma öncesinde olduğu gibi, çok sayıda grubun yeniden oluşması. Şimdiye kadar pek çok grubu Hamas bir arada tutuyordu. Ama gençler, 'Bu örgütler Oslo'dan beri bizi tutuyor. Filistin davası, Oslo'dan önce daha güçlüydü. Oslo'dan bu yana siyasi anlaşmalara imza atıldı ve kaybeden hep Filistin'liler oldu' diyorlar. Bu durum radikallerin önünü açıyor. Ferdi terör eylemleri artabilir. 1970'lerdeki gibi uçak kaçırma gibi eylemler olabilir."
Geçen yıl Türkiye'yle İsrail arasında imzalanan ve iki ülke arasındaki Mavi Marmara krizini sonlandıran anlaşmaya da değinen Kışlakçı, İsrail'in anlaşmaya uymadığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert tavrının altında İsrail'in anlaşmaya uymamasının olduğunu belirtti. Kışlakçı, şunları söyledi:
"İsrail, Mavi Marmara sürecinden sonra geçen yıl Türkiye'yle arasında yaptığı anlaşmadan vazgeçti. Türkiye, anlaşmadaki her maddeyi yerine getirdi. Ancak İsrail, atması gereken hiçbir adımı atmadı ve sessizliğe büründü. Gazze'ye tekrar saldırdı, Gazze'ye geçişlerdeki denetimi hafifletmedi, Batı Şeria'da onarımına söz verdiği bazı yerlerin onarımını yapmadı. Cumhurbaşkanı'nın İsrail'e yönelik sert tavrının altında da, İsrail'in anlaşmaya uymaması var."